5 февруари 2022 г.

Надуваемите гуми са измислени (и патентовани) далеч преди него, но точно Джон Дънлоп се смята за изобретател на пневматичните гуми, защото успява пръв да организира масовото им производство. Така че, благодарение на този човек дължим комфорта от пътуването с автомобили, автобуси и велосипеди. 

Джон Бойд Дънлоп се ражда на 5 февруари 1840 година в Сверен Еършър (Великобритания). По професия Дънлоп е ветеринар. Налага му се често да обикаля селата в околността с велосипед, за да лекува пациентите си. Мисълта за пневматичните гуми обаче му хрумва, докато наблюдава сина си да кара триколесен велосипед. Джон забелязва, че детето постоянно се мръщи, докато се друса по неравния селския път.
Веднага схваща, че за дискомфорта са виновни твърдите гуми на триколката на сина му. Сеща се и около колелата увива тънка гума, която внимателно залепва, а след това я напомпва с въздух. Така е създадена първата “търговски жизнеспособна” пневматична гума.

Дънлоп на велосипед.

В пресата често се появявали информации,

че Дънлоп не може да кара велосипед
Джон Дънлоп получава патент за гумите си през 1888 година. Но това не е първият патент за гуми. Първата версия на надуваеми гуми е патентована още през 1846 година от друг шотландец - Робърт Уилям Томсън. При Томсън обаче нещата спират само до получаването на патента. В годината, след получаването на патента, велосипедисти, използващи пневматични гуми на Дънлоп, печелят всички състезания. Този факт прави впечатление на финансиста Харви Дю Кро, чиито синове са запалени състезатели в колоездачния спорт. Кро се свързва с Дънлоп и двамата се заемат с производството на гуми.

Но трудностите са големи. През 1890 година патентната служба на Британската империя отнема правото на Дънлоп, заради по-ранните патенти на Томсън. Въпреки това, Джон Дънлоп изоставя окончателно ветеринарната си практика и през 1892 година се мести в Дъблин, където с Дю Кро възраждат бизнеса на фирмата Pneumatic Tyre and Booth's Cycle Agency.

Революцията във велосипедната индустрия е налице – пневматичните гуми водят до истински бум в колоезденето. През 1895 година Джон Дънлоп продава своята част от бизнеса и повече не се занимава нито с каучуковия бизнес, нито с производството на гуми. Отдава се на търговия с платове в местен магазин в Дъблин.



Харви Дю Кро остава начело на компанията до смъртта си. В началото на ХХ век фирмата е преименувана на Dunlop Rubber. Големите пари и печалби идват след като през 1906 година компанията започва производството на автомобилни гуми. Но Джон Дънлоп не печели нищо от изобретението си, тъй като отдавна е извън бизнеса.

На 23 декември 1921 година изобретателят на пневматичните гуми Джон Бойд Дънлоп почива в дома си в Дъблин, но изобретението му е живо и до днес.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...