21 февруари 2022 г.

Лео Делиб (Клеман Филибер Лео Делиб) се ражда на 21 февруари 1836 година в Сен Жермен дю Вал (днес е в чертите на град Флеш във Франция). Баща му е служител в пощите, а майка му е дъщеря на певец от прочутата “Опера комик”. След като баща му почива през 1847 година, семейството се премества да живее в Париж.

Лео учи в Парижката консерватория при Адан и Базен (композиция), Бенуа (орган), а Феликс Ле Купе му преподава пиано. От 1853 година започва работа като концертмайстор в “Лирически театър” в Париж и едновременно е органист в една от църквите във френската столица. Първата му творба е поставена през 1855 година – оперетата „Въглища за две су“. В периода между 1865-1872 година е хормайстор в Гран Опера. Първият балет на Делиб “Ла сурс” (Ручеят) е поставен през 1866 година.

Известността си Лео Делиб дължи на балета “Копелия”, написан по новелата на Ернст Теодор Амадеус Хофман. С голям успех в Париж е приета през 1873 година и комичната му опера “Le Roi l’a Dit” (Царят го каза). Следващите му творби утвърждават славата на композитора.



През 1881 година Делиб е поканен за професор в класа по композиция в Парижката консерватория, а през 1884 година е избран за член на Френската академия. Най-популярна и най-зряла сред творбите му става операта “Лакме”, написана по романтично-екзотичен сюжет.



В балетите си Делиб се отдалечава от традицията на епохата, според която музиката служи само за съпровод на танците. Композиторът търси симфонизация на балета, като се опитва да създава произведения с музикална обрисовка на характерите на действащите лица.

Лео Делиб почива на 16 януари 1891 година  в Париж.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...