10 февруари 2016 г.

Ново откритие на американски криобиолози може да се окаже поредната крачка по пътя на човек към безсмъртието. Учените съобщават, че са се научили да размразяват мозък на бозайник без да го увредят.

Криобиологията изучава ефектите от въздействието на ниски температури върху живите организми. Една от крайните практични цели, които преследва криобиологията е замразяването на човешко тяло с последващо “събуждане” от криосъня след няколко години или векове. Научната фантастика отдавна експлоатира тази тема, но реално науката още е далеч от създаването на подобна технология. Една от важните задачи е възстановяването на функциите на мозъка след размразяването.

Съществуващите до момента принципи на замразяване сериозно увреждат мозъка – след извеждането му към нормална температура той се оказва обезводнен, а невронната му структура – разрушена. Това в крайна сметка означава, че живият организъм или умира, или се оказва лишен от памет, познания и всякакви навици.

Криобиолозите от Масачузетския технологичен институт за пръв път в света са успели да замразят и размразят мозък на бозайник по начин, който го запазва без увреждания.

Опитите са извършвани върху заек. Резултатите от експеримента са описани в списание Cryobiology. В кръвоносната система на главния мозък на животното е инжектиран криопротектор (вещество, което защитава живите клетки от уврежданията под въздействие на замразяване), разработен на база на алдехид. След това органът е охладен до температура от -130 ºC.

Следващият етап е размразяването, едновременно с което се извлича и криопротектора. Резултатите от анализите показват, че абсолютно всички синапсни връзки в мозъка на заека са се запазили без увреждания. Следващите експерименти ще бъдат извършени с по-големи животни, като свине, например. Когато и ако те се окажат успешни, учените се надяват, че ще са се научили как да използват технологията и при човек.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...