28 февруари 2016 г.

В продължение на няколко дни през февруари, заради съвпадението на редица природни условия, водопадът “Конска опашка” в Националния парк Йосемити се превръща в “поток от лава”.

Водопадът “Конска опашка” (Horsetail Fall) се намира на склона на Ел Капитан в Йосемити. Общата му височина достига 650 метра. През цялата година си е напълно обикновен водопад, но в течение на няколко дни или седмица през февруари се превръща в подобие на стичаща се по скалите лава. През тези дни водата отразява под особен ъгъл попадащите върху нея слънчеви лъчи, на което се дължи “огнения” ефект.

За да се случи това обаче, е необходимо привечер над мястото да се спусне мъгла, което пречупва слънчевите лъчи под необходимия ъгъл, за да се получи оптичната илюзия.

През тази година феноменът Ел Ниньо донесе в региона много валежи. Снежната покривка в планините Сиера Невада достигна до метър дебелина, което превърна водопадите, в това число и “Конска опашка” в необичайно пълноводни. А това от своя страна направи “потокът от февруарска лава” да изглежда още по-впечатляващо.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...