3 февруари 2022 г.

През 60-те години на ХХ век в света се ражда един нов вид стил в музиката. Днес го наричаме рокендрол (или рокенрол, или рок-енд-рол – важното е, че всеки разбира за какво точно става дума).

В САЩ този стил в музиката печели много привърженици след появата на Краля – Елвис Пресли. Увлечени от него, мнозина започват да творят музика, която набира все повече поклонници. По това време изгряват хиляди звезди в шоу бизнеса. Три от най-ярките обаче угасват в един ден – 3 февруари 1959 година.

В началото на 1959 година в щатите от Средния Запад се провежда музикалното турне “The Winter Dance Party”. В рамките на три седмици музикантите планират да изнесат концерти в 24 града. Организацията на транспорта обаче се оказва проблемна. Автобусът, който ползват музикантите не е добре подготвен за зимните условия, а и при планирането на турнето не са отчетени големите разстояния, които се налага да бъдат изминавани за кратко време.

Вечерта на 2 февруари музикантите изнасят извънреден концерт в Клиър Лейк, Айова. Още през деня, при пристигането си за предстоящият концерт, Бъди Холи, недоволен от превоза с автобус, решава, че трябва да наемат самолет вечерта, за да стигнат навреме до Мурхед, Минесота, където е предвиден концерт за 3 февруари.



През деня се договарят с пилота Роджър Патерсън, който работи за Dwyer Flying Service от близкия град Мейсън сити. Първоначално се предполага, че на борда на самолета, който може да вземе трима пасажери, ще пътуват Бъди Холи, Уйлън Дженингс и Томи Олсапа. Последните двама са музиканти, свирещи с Бъди Холи по време на турнето.

Джайлс Пери Ричърдсън, известен като Биг Бопър, се договаря с Дженингс да вземе мястото в самолета вместо него. Бопър се разболява от грип и това кара Дженингс да му отстъпи по-комфортното място за превоз до Мурхед. Ричи Валенса пък моли Олсапа да се разменят. Във филмите, разказващи за трагедията от 3 февруари, жребий с монета решава кой да заеме мястото в самолета. Това е така, но за разлика от филмовите интерпретации, жребият е теглен по-рано през деня, а не непосредствено преди самолетът да излети.

Малко след полунощ на 3 февруари тримата музиканти и пилотът на самолета излитат с едномоторният Beechcraft Bonanza B35. Пилотът Роджър Патерсън имал намерение да даде плана за полета на въздушния контрол веднага след излитането. След като до 3:30 часа през нощта не е осъществена радиовръзка със самолета, собственикът на самолета Хюгърт Дуайър уведомява властите за изчезването му. Рано на другата сутрин Дуайър с друг самолет поема по предполагаемото трасе на полета. На осем километра северозападно от летището намират следи от катастрофата. Останките от самолета на Патерсън са разхвърляни в царевична нива.



Години по-късно, през 1971 година, друг музикант – Дон Маклин, пише песента “American Pie” която е посветена на “Денят, в който умря музиката”. Този израз става нарицателен за случилото се на 3 февруари 1959 година, когато наистина загиват три от първите звезди на рокенрола – Бъди Холи, Ричи Валенса и Биг Бопър.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...