13 февруари 2022 г.

Заради жените са избухвали войни. Едни са ги предизвиквали с красотата си, други са били въвлечени в потока на събитията и се е налагало да изиграят своята роля в тях.

Дали Мата Хари е забележителен агент в рокля? Или легендата около нея е създадена, за да оправдае други съществени процеси? Историците и до днес спорят до колко Маргарета Гертруда Зеле е изиграла важна роля в хода на първата световна война. Фактите са известни. Интерпретацията им е различна.

Бъдещата световно известна шпионка се ражда в достатъчно заможно семейството. До навършването на 13 години тя има възможността да посещава училище, благодарение именно на успехите на баща й в инвестициите. През 1889 година обаче животът ѝ се обръща. Баща ѝ фалира, развеждат се с майка ѝ, която почива 2 години по-късно. Семейството се разпада и Маргарета е пратена да живее при роднини. Младата дама се жени веднага след като навършва 18 години.


Бракът ѝ е сключен точно по обява. Жени се за капитан от армията, с 20 години по-възрастен от нея. Преселват се да живеят в Индонезия и въпреки двете деца, които им се раждат, бракът и за двамата се оказва разочарование. Маргарета се впуска във връзка с друг холандски офицер. За да избяга от действителността се впуска в изучаване на езици и естествено се поддава на мистичните източни учения. Някъде по това време за пръв път ползва и артистичния си псевдоним Мата Хари. На малайски това означава “слънце” (Мата – око, Хари – ден, т.е. дословно “око на деня”). Следва нов удар от съдбата – синът й почива, вероятно от сифилис, с който е заразен още от раждането си, чрез родителите си. През 1903 година се разпада и бракът ѝ, а две години по-късно Мата Хари поема към Париж в търсене на средства за преживяване.



В Париж младата жена започва да вади хляба си с танци. Е, не съвсем екзотични, но достатъчно разголени, за да бъдат определяни като на ръба на стриптийза. Мата Хари става куртизанка, при това успява да изгради известна мистична обвивка на заниманието си, като се представя за “принцеса от изтока”. Така се оказва въвлечена в събитията. Професията й я среща с много влиятелни хора, в това число и високопоставени военни и политически лидери.

По време на Първата световна война Холандия запазва неутралитет. Като холандска гражданка Маргарета Зеле има правото да се придвижва свободно от Франция до родна Холандия. Пътят ѝ обаче трябва да заобиколи фронтовата линия и затова минава през Испания и Великобритания. Смята се, че Мата Хари е вербувана от немското разузнаване още преди войната, макар и да не се знае как точно се е случило това. През 1916 година френското контраразузнаване попада на следите ѝ и Мата Хари решава да предприеме първа ход, като предложи на французите да работи и за тях.


Да си двоен агент обаче е много рискова работа. Френските служби я изпращат в началото на 1917 година с незначителна мисия в Мадрид. По това време е прихванато съобщение от немски агент в Испания съобщение до централата, в което се казва, че превербуваният агент Н-21 е пристигнал в Мадрид. Спекулира се, дали това съобщение нарочно не е кодирано, за да може лесно да бъде прихванато от френските разузнавачи и по този начин Германия да се освободи от двойният агент Мата Хари. Шпионката получава нареждане от немското разузнаване да се върне в Париж.



На 13 февруари 1917 година, веднага след прибирането си в Париж, Мата Хари е арестувана. Обвиненията срещу нея са за шпионаж в полза на противника във военно време. Съдът я намира за виновна. Приписва ѝ се гибелта на няколко френски дивизии, заради това, че е предала данни на немското разузнаване. Съвременните историци смятат, че ролята ѝ като разузнавач е много силно преувеличена и самата тя е послужила като жертва, за да се прикрият грешки на високопоставени френски офицери и политици.

Мата Хари е разстреляна на 15 октомври 1917 година. Тялото ѝ не е потърсено от никого, затова е предадено за медицински изследвания. Главата ѝ е балсамирана и дълго време се съхранява в Музея по анатомия. През 2000 година обаче откриват, че липсва от складовете, като се смята, че вероятно е изчезнала още през 1954 година, при преместването на музея в нова сграда.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...