1 февруари 2022 г.

В град Кадис, САЩ (щата Охайо) на 1 февруари 1901 година се ражда Уилям Кларк Гейбъл. Баща му работи в нефтодобивна компания. Единствено дете в семейството, Кларк губи майка си преди още да навърши една година. С възпитанието на момчето се заема мащехата му, която живее с много строги морални принципи.

Когато Кларк навършва 16 години напуска училище и започва работа. Първо работи в завод за автомобилни гуми, после в трикотажна фабрика и на маслинова плантация. Накрая е нает като общ работник в пътуващ театър. Така се стига до 1924 година, когато Кларк Гейбъл се жени за жената, която е директор на театъра и е много по-възрастна от него. По същото време е дебютът му в киното. Снима се в масовката на филмите “Забранения рай” и “Веселата вдовица”. След това започват да му дават роли, в които изиграва предимно гангстерски образи – в общи линии, винаги играе негодника или “лошия” във филма. През 1931 година се жени за втори път.

Постепенно го спохожда и славата и Гейбъл започва да се налага като секс символ. През 1934 година печели “Оскар” за ролята му във филма “Това се случи през нощта”.
Но най-добрата му роля става превъплъщението му в образа на Рет Бътлър – обаятелният авантюрист – от филма “Отнесени от вихъра”. В заснетата през 1939 година романтична творба Кларк Гейбъл си партнира с неповторимата Вивиан Лий. През същата година Гейбъл се жени за трети път. Бракът му с  Карол Ломбард е щастлив, но уви – за кратко. През 1942 година Карол загива в самолетна катастрофа.



Кларк Гейбъл се записва в авиационно училище, а след завършването й заминава за фронта на Втората световна война. След края на войната продължава да се снима в киното. Но вече не достига до успехите от преди военните години. Изключение е само филмът “Неудачници”, в който Гейбъл играе каубой, който вече не е първа младост, но все още не може да намери мястото си в живота. Две седмици след края на снимките на филма, на 16 ноември 1960 година, Кларк Гейбъл е покосен от инфаркт. По това време е женен за Кей Уилямс, от която очаква първото си дете. Синът му Джон Кларк Гейбъл се ражда пет месеца след смъртта на баща си.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...