20 февруари 2017 г.

Към 2050 година половината от населението на Земята ще страда от късогледство. При това, при всеки пети човек рискът да ослепее ще се повишава, ако се запазят сегашните тенденции.

До тревожният извод са достигнали учени от Института по зрението “Брайън Холден”, Университета в Нови Южен Уелс (Австралия) и Научно-изследователския институт по зрението в Сингапур. Според прогнозите на офталмолозите между 2000 и 2050 година броят на късогледите хора ще се увеличи 7 пъти, а миопията* ще се превърне в основна причина за загуба на зрението.

Растящият брой на хората, които ослепяват, според учените е свързан с въздействието на околната среда, както и с по-малкото време, което хората прекарват извън офисите и работните сгради, заради увеличената продължителност на работния ден.

Офталмолозите са убедени, че ситуацията може да се промени, ако се създаде система за помощ на късогледите хора и профилактика на миопията. Към днешна дата броят на хората, страдащи от късогледство, се е увеличил 5 пъти, спрямо 2000 година.

За да се пресече тенденцията, учените призовават децата всяка година да преминават на контролни прегледи. Офталмолозите препоръчват и родителите да се погрижат децата им да прекарват повече време на открито и по-малко да се взират в компютри и мобилни устройства. Авторите на изследването предполагат, че добри резултати в профилактиката и лечението на късогледството може да се постигнат с използването на съвременни средства, като например специалните нощни контактни лещи.
----------
*миопия - късогледство

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...