12 февруари 2022 г.

Национален герой на американския народ и 16-ти президент на САЩ. Ейбрахам Линкълн е признат за най-успешният в историята на Съединените Американски щати президент. И до днес, в някои щати, рожденият му ден се отбелязва като национален празник – Денят на Линкълн.


Родното място на Линкълн днес е превърнато в музей
Ейбрахам Линкълн (понякога изписван като Абрахам; името му съответства на български на Авраам) се ражда на 12 февруари 1809 година в малка ферма в щата Кентъки. Когато навършва 7 години, семейството му се премества в югозападната част на Индиана. Образованието си получава у дома и още от малък много обича да чете. Както и баща си, от ранните си години е противник на робството.

През 1830 година Линкълн напуска семейството си и заживява в Ню Сейлъм (щата Илинойс), където започва работа като земемер, пощальон и се занимава с търговия. Известно време служи в армията, а през 1832 година решава, че ще се кандидатира за пост в камарата на представителите на щата Илинойс. Тези избори обаче Линкълн губи.



На новите избори през 1834 година печели и два години по-късно – 1836 е преизбран за втори мандат. През есента на 1836 година Линкълн започва да практикува като юрист. След това се кандидатира за Конгреса, но на изборите през 1843 и 1844 година не успява в това начинание. Става член на Конгреса през 1846 година от партията на вигите и остава на този пост до 1849 година.

През 1854 година участва в кампанията в подкрепа на Йейтс, който гласува срещу приемането на закона “Канзас – Небраска”. През 1856 година постъпва в новосъздадената Републиканска партия, която настоява за отмяна на робството на новите територии на Щатите.

През 1860 година Ейбрахам Линкълн побеждава в президентските избори и става 16-тия президент на САЩ. След като стават ясни резултатите от изборите, лидерите на южните щати решават да напуснат Съюза. Започва гражданската война между Северните и Южните щати. На 22 септември Линкълн издава декрет, в който се обявява, че ако Южните щати не се върнат в Съюза до 1 януари 1863 година, то всички роби на техните територии ще бъдат обявени за свободни граждани.


Точно този декрет води до създаването на 13-тата поправка в американската Конституция, с която на територията на САЩ се забранява робството.



През 1864 година Ейбрахам Линкълн е преизбран за втори мандат като президент на САЩ. През март 1865 година полага отново клетвата, с която встъпва в длъжност. Месец по-късно, на 14 април 1865 година, докато гледа театрална постановка, срещу него е извършено покушение. Почива от раните си в ранните часове на 15 април 1865 година във Вашингтон.


Погребан е в Оук Ридж в Спрингфилд.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...