23 февруари 2016 г.

От разсекретени записи от разговорите на астронавтите от екипажа на “Аполо-10” става ясно, че по време на полета, докато корабът прелита над обратната страна на Луната, екипажът чува странна музика. Случката се разиграва, докато космическият кораб е в радиосянката на Луната, затова екипажът решава да не докладва в Центъра за управление на полетите. Подробно за инцидента се разказва в епизода NASA's Unexplained Files, който се разпространява в онлайн телевизионния канал YouTube Science.

Полетът на “Аполо-10” цели да отработи детайли по операциите, които предстои да се извършат при кацане на Луната. По време на мисията е извършено пробно отделяне на лунния модул с последващото му скачване с командния модул на кораба.

Странните звуци се чуват по време на отделянето на двата модула. Астронавтите обсъждат помежду си “музиката”, която чуват и необходимостта да установят на какво се дължат странните звуци. Един от астронавтите нарича звуците “музика от дълбокия космос”, а друг я сравнява с изсвирване с уста.

Малко преди да излязат от радиосянката на Луната и връзката със Земята да бъде възстановена, екипажът обсъжда дали трябва да съобщи на Центъра за управление на полета какво са чули. Решават, че трябва да запазят мълчание. “Никой няма да ни повярва”, казва единият от астронавтите. Вероятно решението да не съобщават за “инцидента” е свързано с правилата на NASA. Астронавтите се опасяват, че ако разкажат за странното и необяснимо явление, в бъдеще това може да е пречка за включването им в евентуален  следващ полет в космоса.

Като възможно обяснение за странните звуци в епизода са посочени заредени частици, довели до интерференция в радиовръзката (с аналогично явление се сблъсква сондата Cassini в близост до Сатурн). Обаче Луната не може да бъде източник на подобни заредени частици, защото е лишена от атмосфера. Има вероятност “музиката” да е породена от обикновени радиосмущения във връзката между лунния и командния модул на “Аполо-10”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...