10 януари 2016 г.

снимка: NASA
Изображението е запечатало  масивен галактически клъстър, в който протича активно формиране на млади галактики, отчетливо видими на снимката. Обектът носи “поетичния” каталожен номер IDCS 1426 и е открит още през 2012 година при наблюдения, извършвани с помощта на космическия телескоп “Спицър”.

IDCS 1426 се намира на 10 милиарда светлинни години от Земята. Клъстърът е с огромна маса. По изчисленията на специалистите, масата му надхвърля 500 трилиона пъти масата на Слънцето. По-голяма част от тази маса (около 90%) се пада на загадъчната тъмна материя.

Детайлното наблюдение на IDCS 1426 е важно, за да може учените да разберат каква е била историята на ранната Вселена. Изследването ще даде информация за това, как са се формирали мега структурите в ранните времена от съществуването на Всемира, и как после от тях са се родили съвременните галактики, в това число и нашата – Млечния път.

Изображението е съставено от сборните данни, заснети от трите “най-работливи” обсерватории – телескопът “Спицър” (заснема в инфрачервения спектър), рентгеновата обсерватория “Чандра” и телескопът “Хъбъл” (снима във видимия спектър).

Това, което виждаме на снимката се е случило в клъстера IDCS 1426 тогава, когато Вселената е била две трети по-млада, отколкото е сега.
Към днешна дата това е най-древният масивен клъстър от млади галактики, открит, визуализиран и подложен на детайлни анализи от специалистите на NASA.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...