8 януари 2022 г.


Не е сред живите повече от 40 години, но музиката му и сега звучи по цял свят, популярността му е като на съвременна звезда от музикалния свят, а не малко хора са готови да се закълнат, че “Кралят е жив!”.

На 8 януари 1935 година, в Тупело, Мисисипи се ражда Елвис Аарон Пресли. Кралят се появява на бял свят в семейство, дълбоко религиозно, за което се превръща в трагедия фактът, че другият близнак – да, Елвис има близнак – е мъртво роден. Наричат неоживялото братче Джеси, а малкият Елвис получава цялата майчинска грижа, която би следвало да дели с неродения си брат.

Елвис Пресли расте в скромно, небогато семейство, в което религията е водеща. Когато е на 10 години започва да пее в местния църковен хор и получава първата си награда за изпълнение на кънтри песен по време на конкурс, част от търговско изложение в родния му град. Първата си китара получава като подарък, когато навършва 11 години, и само след няколко години Елвис започва сериозно да се интересува от музика. Сред любимите му стилове са кънтрито и блуса. 

Завършва училище и започва да работи като шофьор на камион, без обаче да забравя за хобито си – музиката. Записва на ацетатна плоча две песни, които иска да подари на майка си. Но семейството няма грамофон, затова Елвис отива у приятел да чуе записа и плочата така и не стига да майка му – остава у приятелят му. Оригиналният носител на този запис е в частни ръце от повече от 60 години. Преди години, в деня, когато Кралят щеше да навърши 80 години, беше предложена на търг, заедно с шофьорската му книжка.



Година по-късно излиза първият му сингъл “That’s all right” при това в тираж 20 000 копия, които се разпродават изключително бързо.
Новият стил, който Елвис Пресли, или по-точно – смесването на различни стилове, родили се в сътрудничеството на Пресли със Скоти Мур и Бил Блек, по-късно ще започне да се нарича рокендрол.

Световната слава за Пресли идва през 1956 година. Сингълът му “Heartbreak Hotel” е разпродаден в небивалите за онова време над един милион копия. Следват нови успехи с хитове като “Blue Suede Shoes” и “I want You, I Need You, I Love You”. Пресли се превръща в кумир за младежите. Стилът му на обличане, маниерите, прическите и сценичното му поведение – всичко това се превръща в пример за подражание.

През 60-те години започват и поканите към Елвис да се снима в киното. Паралелно с усилената концертна дейност, Кралят се снима в няколко роли за Холивуд. По това време се ражда и стилът му, който става негова запазена марка – бели сценични костюми, обшити с пайети и златни нишки. 

Проблемите започват през 1973 година. Здравето на Краля е сериозно разклатено, развива и зависимост към някои силни лекарствени препарати от рода на транквилантите. На 16 август 1977 година Елвис Пресли е открит мъртъв в дома си, в имението му “Грейнсланд” в Мемфис, САЩ.



Десетки години след кончината му обаче, музиката на Краля е все така жива и печели сърцата на милиони по света.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...