35-годишният Мухамад Карим е директор и шеф готвач на ресторанта “Бинди” в град Грантъм, графство Линколншър. Името на мъжа става известно по света с това, че той е човекът, създал подправката, добавила 12 милиона единици в скалата на Сковил *. За сравнение, спреят за самоотбрана с лютив газ по същата скала е определян на около 4 милиона единици.
![]() |
Уилбър Линкълн Сковил |
По думите на готвача, по време на приготвянето на соса той е принуден да надява дебели гумени ръкавици, а освен това слага и противогаз, защото в противен случай рискува да изгуби съзнание.
“По тялото [на консумиралият соса] стремително пробягва вълна, която може да доведе до гърчове и парализа на лицевите мускули за около половин час. Персоналът на ресторанта е преминал през специален инструктаж, за да могат да оказват на клиентите ни първа помощ, докато пристигнат медиците от бърза помощ. Последният, който пробва соса ни, беше младеж и след като куса от него се обля в пот от глава до пети, би си шамари по лицето, за да предизвика тактилни усещания, но и при него не се размина без парализата на лицевите мускули”, цитира думите на Карим Daily Mail.
![]() |
Чушки от сорта "Моруга Скорпион" |
В соса Atomic Kick Ass има от най-лютите чушки в света, сред които известните сортове “Каролина Рипър” и “Моруга Скорпион”. В процеса на приготвянето му Карим добавя 5 милилитра от специален екстракт от чушки, чиято лютивост се определя на 13 милиона единици по скалата на Сковил. Специалитетът “печени пилешки бутчета” пък се приготвя, като месото кисне в марината от манго и тамаринд.
Използваният за соса сорт люти чушки “Моруга Скорпион” беше признат за най-лютив за 2012 година. Ако решите да отхапете от чушката Trinidad Scorpion Moruga, в първите няколко минути ще се заблудите, че не е чак толкова люта. Но после… степента на усещане за лютиво започва бързо да нараства и човек чувства, че на езика му, по гърлото и хранопровода изливат разтопен метал. Кръвното налягане се повишава, лицето почервенява, а сълзите от очите просто не могат да бъдат спрени. Някои от смелчаците, опитали това изживяване, разказват, че усещането за повдигане е същото както по време на “разходка с платноходка при деветбалово вълнение”.
![]() |
Чушка от най-лютивият сорт "Каролина Рипър" |
Освен с лютивостта си, Trinidad Scorpion Moruga Blend се отличава и със съвсем нежния си плодов аромат. Затова в различни подправки се използват съвсем малки дози от чушлетата, но те придават на подправените ястия леко пикантен и едновременно с това приятен плодов вкус.
От 2013 година короната за “най-лютив” сорт чушки се държи от “Каролина Рипър”.
----------
* Скалата на Сковил е сравнителна скала, която измерва степента на лютивост на пипера. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, роден на 22 януари 1865 година. Той разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин. Единицата в която се измерва това количество е SHU (съкращение от английски на Scoville Heat Unit). Чистият капсаицин, веществото, отговорно за усещането за лютиво, има 15-16 милиона SHU.
0 коментара:
Публикуване на коментар
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.