23 януари 2016 г.

Нова снимка, направена от космическия телескоп “Хъбъл” е уловила звезден клъстър, в който звездите сияят подобни на диаманти в небето. Клъстърът Trumpler 14 се намира на около 8000 светлинни години от Земята в  Мъглявината от съзвездието Кил. Това е място, където са се събрали едни от най-ярките звезди в галактиката ни.

Най-ярката звезда на снимката е супергигантът с каталожен номер HD 93129Aa. Тя е два и половина милиона пъти по-ярка от Слънцето и е с маса, надвишаваща тази на нашето светило 80 пъти.

Звездният куп е относително млад – възрастта му е само около 500 000 години, което го прави милиони пъти по-млад от другите звездни клъстъри в “домашната” му мъглявина. Това е място, където девизът “живей бързо, умри млад” е приел звездни мащаби: ярки, синьо-бели звезди се формират много бързо, а ускорените високоенергийни частици, съпровождащи лудешкото им раждане, създават мощни звездни ветрове. В допълнение се появява и интензивно излъчване на рентгенови лъчи, когато частиците взаимодействат с космическия прах и газ в мъглявината. В образуваните “празнини” от космическата вакханалия се създават условия, за да започне формирането на нови звезди. Астрономите смятат, че дъговидната структура в долната част на изображението се е формирала точно под въздействието на междузвездните ветрове.

Колкото повече млади звезди се зараждат, толкова по-бързо се изчерпват запасите от водород в региона. Само за няколко милиона години, лишени от възможността да се сдобият с ново и изразходвали с бясно темпо собственото си гориво, младите звезди ще избухнат като свръхнови. Не всички диаманти са вечни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...