24 май 2020 г.

Oбезпокоени от проблемите със затлъстяването при децата, чиновниците от британското здравно министерство са извършили изследване, чиято цел е да се установи колко е средната консумация на захар при децата. Оказва се, че малчуганите консумират три пъти повече захар от допустимия максимум.

Резултатите са получени от специалистите в отдела Public Health England (PHE) към Министерството на здравеопазването, след като са анализирали данните, събрани чрез специално мобилно приложение, което ползват  родителите на деца на възраст между 4 и 10 години. Приложението сканира баркодовете на продуктите и показва количеството на захари, съдържащи се в тях, като ги приравнява към бучки захар или грамове рафинирана захар.

По този начин учените са установили, че всяка година децата на възраст между 4 и 10 години изяждат по около 5500 бучки захар, което приравнено към килограми е колкото средното тегло на 5-годишно дете.

Смята се, че максималното количество захар, което петгодишно дете може да изяде на ден (без да застрашава здравето му) е колкото 5 бучки захар. За децата между 6 и 10 години “нормалната” доза е с една бучка захар повече, докато 11-годишните могат да добавят и 7-ма бучка. Учените подчертават, че родителите трябва да обръщат внимание не само за това, колко захар поемат децата им чрез сладкишите, но да следят и за захарите, които си набавят чрез безалкохолните напитки. Натуралните сокове и най-вече газираните напитки също са големи “доставчици” на захари в организма.



Специалистите в областта на храненето от PHE подчертават, че наднорменото тегло и кариесите са в основата на сериозните последици за здравето на децата, а също така влияят зле и на успехите им в училище. Честото боледуване е причина за дълги отсъствия от занятия, а това неминуемо понижава успеваемостта на децата. Не е без значение и фактът, че наднорменото тегло се превръща в обект на подигравки от останалите деца, което пък води до допълнително понижаване на самооценката на пълните деца.

Според официалната статистика, всяко пето дете на възраст до 5 години във Великобритания страда от затлъстяване. При 11-годишните ситуацията е още по-сериозна – едно от всеки три деца е с критично наднормено тегло.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...