6 януари 2022 г.


Жана д’Арк се ражда на 6 януари 1412 година във френското селце Домреми. Когато е на около 12 години, започва да чува гласове, чрез които – така поне твърди тя – ѝ говорят св. Катерина, св. Маргарита и Архангел Михаил. Гласовете ѝ съобщават, че във Франция мирът може да бъде възстановен само от нея, че тя е избраната, която да помогне на дофина и престолонаследник Шарл VII да заеме трона и да се сложи край на войната, която в наши дни историците наричат Стогодишната война. 

По това време на големи територии от Франция властта е в ръцете на бургундите – мощна група аристократи, съюзили се с англичаните, чиято крайна цел е да покорят цяла Франция. Както винаги в подобни случаи, сред народа започва да се разпространява мита за девата-спасителка, която трябва да се появи и да избави хората от страданията. Затова, въпреки недоверието сред френските аристократи, младата пастирка с меч в ръка успява да си осигури среща с Шарл VII.
Успява да го убеди, че тя ще поведе войските му към победа, а вярата в предопределеността на съдбата ѝ извира от дълбоката ѝ религиозност.

Вдъхновени от Жана д’Арк, френските воини я следват и побеждават. Англичаните са разгромени, дофинът е коронован като Шарл VII, а след като Орлеан е освободен, всички започват да наричат Жана Орлеанската дева. 

Целта на Шарл е постигната – той вече е крал. След като това става факт, се оказва, че в плановете му Жана д’Арк не се вписва, защото новият крал няма намерение да харчи пари, за да поддържа постоянна армия. Френската армия започва да търпи поражения и Жана д’Арк е пленена от бургундите. Кралят се оказва предател…



За да се разправят с Жана д’Арк силните хора на деня решават да използват суеверията и набожността. Орлеанската дева е обвинена във вещерство, защото в дарбата ѝ да увлича с думите и делата си масите, подкрепящите англичаните свещеници и съдии виждат заплаха за себе си.

По време на съдебния процес Жана д’Арк се държи смело и не трепва, след като е осъдена като вещица да бъде изгорена на клада. Екзекуцията ѝ е извършена пред огромната тълпа, събрала се на пазарния площад в Руан на 30 май 1431 година. Едва 19-годишна Жана д’Арк изгаря в пламъците на кладата…

Стогодишната война продължава още 22 години след смъртта на Жана д’Арк. Шарл VII успява да задържи властта си, въпреки че съперникът му Хенри VI също е коронован от противниците му, когато е едва 10-годишен. През 1452 година по нареждане на Шарл VII започва преразглеждане на делото срещу Орлеанската дева. Първо кралят, а по-късно – през 1455 година – и папа Калист III намират, че процеса срещу Жана д’Арк е бил изфабрикуван и несправедлив. На 7 юли 1446 година процесът официално е обявен за невалиден и всички обвинения срещу Орлеанската дева са отхвърлени.



През 1920 година Католическата църква канонизира Жана д’Арк за светица и обявява датата на смъртта ѝ 30 май за ден на почитане на паметта ѝ.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...