20 януари 2016 г.

Напредъкът в науката, технологичната революция, се превръщат във все по-голяма заплаха за нашето съществуване, предупреждава известният физик Стивън Хокинг.
"На човешката раса ѝ предстои да изживее век, криещ опасности, много по-съществени от тези, с които сме се справяли до момента”,  смята големият учен.

Ще са ни нужни повече от един век, за да създадем колонии в космоса, където хората ще могат да живеят, казва още Хокинг.
„Няма да можем да построим в космоса колонии, които сами да се поддържат най-малко през следващите сто години, така че трябва да бъдем много внимателни през този период”, цитира думите му The Guardian. Подобни опасения изразява и Лорд Рийс, кралски астроном, в книгата си „Our Final Century” от 2003-та година.

В радиоинтервю за BBC, чиято основна тема бяха черните дупки, Хокинг заявява, че повечето заплахи за човечеството днес произтичат най-вече от технологичният и научен напредък.
"Прогресът в науката и технологията увеличава възможността нещата да се объркат", споделя страховете си Хокинг.

Големите опасности според Хокинг се крият освен в ядрените оръжия и в генно-модифицираните вируси и разработки в областта на биологичните оръжия, които имат много по-голям хоризонт за развитие, отколкото преди няколко десетилетия.
„Ние няма да спрем напредъка или да го отменим, така че трябва да признаем опасностите и да ги контролираме”, добавя ученият.

Стивън Хокинг навърши 74 години на 8 януари тази година. Той страда от рядка болест на двигателния неврон, която е открита още докато е бил на 21 години. Запитан какво съхранява духа му, Хокинг отговаря, че това е работата и чувството за хумор.
„Важно е също да не се гневим, без значение колко труден е животът. Може да загубите всякаква надежда, ако не се смеете на себе си и на живота като цяло”, споделя ученият.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...