2 януари 2022 г.


На 2 януари 1492 година испанците превземат Гранада - последната крепост на маврите в Европа.Така завършва освободителната Реконкиста, продължила 774 години, по време на която северните християнски кралства Кастилия, Навара, Леон, Арагон и Португалия отвоюват обратно южните иберийски земи, завладени от Арабския халифат.

Реконкистата започва през 718 година с Първото християнско въстание на арабския васал Дон Пелайо Астурийски срещу Халифата. Поради отдалечеността на владенията му в Астурия - на северния бряг на Пиренейския полуостров, от главните арабски центрове Гранада, Кордоба и Малага, въстанието се разраства бързо и в съседните провинции. Въпреки това Пелайо скоро е разгромен, пленен и отведен в Кордоба, за да бъде съден. По пътя обаче успява да избяга, за да се върне отново в Астурия, където започва организиране на ново въстание.

През 722 година Дон Пелайо вече разполага с няколкостотин добре въоръжени мъже, с които успява да победи арабския гарнизон в град Кобадонга. Това малко сражение е първата истинска битка от Реконкистата на Испания. През следващите десетилетия и други васали в най-северните части на Испания започват да се надигат срещу маврите.



В началото на XV век испанските кралства се обединяват за общ щурм срещу останалите на полуострова големи арабски крепости.

През 1492 година испанците, предвождани от крал Фернандо Арагонски, превземат и последната мюсюлманска крепост Гранада, след като последният емир на Гранада Мухамад XII се предава. До началото на XVI век почти всички араби са изгонени от страната или са изгорени на клада от Инквизицията.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...