29 декември 2015 г.

Редакцията на британския The Telegraph е изготвила своя класация на най-красивите християнски храмове в света. Мнението на редакцията е субективно и в класацията не са попаднали някои световно известни забележителности. Фокусът е върху по-малко известните и уединени църкви и параклиси.
Лас Лахас
Рейтингът на The Telegraph се оглавява от един от най-посещаваните храмове в Колумбия Лас Лахас, който се намира близо до границата с Еквадор. Катедралата в стил неоготика е построена непосредствено върху моста, който се извисява над пропастта в каньона на река Гуаитара. Строежът на храма започва през 1794 година и завършва чак през 1948 година. Основната забележителност е наскалната чудотворна икона на Богородица с младенеца.
Дървената църква в Боргун
На втора позиция в рейтинга е старинната дървена църква в Боргун (Норвегия). Тя е издигната около 1180 година в периода, когато по тези земи езическите вярвания и християнството се сливат в единна религия. По стените на църквата и досега са запазени древни езически руни, а отвън зданието е украсено с дракони. Такива дървени скулптури викингите са изработвали за украса на носовете на корабите си, които вярвали, че ги защитават от злите сили. През XIX век е направен опит сградата да бъде “консервирана” с помощта на засмоляване, от което цялата е почерняла. Днес храмът е притегателен за туристите, а най-често се използва за различни исторически изложби и експозиции, посветени на културата на викингите.
Арменската апостолическа църква Сурб Бетлеем
На трето място в класацията е поставена арменската апостолическа църква Сурб Бетлеем, намираща се в наши дни в град Исфахан (Иран). Тя е построена през XVII век и е украсена със 72 фрески, разказващи библейски сюжети, сред които са Тайната вечеря и прогонването на Адам и Ева от Райските градини.
Нотр Дам дьо О
Четвъртата позиция е бетонната катедрала Нотр Дам дьо О, построенна между 1950–1955 година по проект на известния архитект Ле Корбюзие в Роншан на хълма Вогези, над Белфор (Франция). Зданието е оригинално вписано в обкръжаващия го ландшафт и е изпълнено в минималистичен стил. Покривът му наподобява раковина. Според създателя на проекта, това му придава усещането за защитеност.  Църквата е смятана за най-значимото от художествена гледна точка религиозно здание за ХХ век.
Вискри, Трансилвания
Първата петица на класацията за най-красивите християнски храмове се завършва от румънската църква-крепост Вискри в Трансилвания. Тя е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. При посещението си в селото-крепост-църква британският принц Чарлз остава очарован от красотата и самобитността на мястото, където живеят не повече от 500 души, и си купува имот.
Гергетската света троица, Грузия
В списъка на сътрудниците на The Telegraph влизат още катедралата “Саграда фамилия” в Барселона, църквата на св. Матияш в Будапеща, Сент Шапел в Париж, средновековната грузинска Гергетска църква, намираща се високо в планините, църквата на св. Георги в Етиопия, Палатинската капела в Сицилия, църквата на св. Вартоломей Велики в Лондон, базиликата Рождество Христово във Витлеем,  параклисът на Трънения венец в САЩ, руската православна църква св. Мария Магдалена в Източен Йерусалим.

св, Георги в Етиопия
Хадлгримскиркя, Рейкявик, Исландия
Саграда фамилия, Барселона
св. Матияш, Будапеща

В своеобразната класация на The Telegraph са включени общо 23 християнски храма.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...