7 декември 2015 г.

Любимите за много хора банани може да изчезнат от магазините. Предупреждението идва от ирландски учени, които потвърждават, че бананите боледуват от т.нар. панамска болест.

Плодовете са поразени от патоген, който е устойчив на торовете и препаратите, борещи се с гъбичните заболявания по растенията. Панамската болест е унищожила реколтата от банани в Югоизточна Азия и се е прехвърлила в плантациите в Африка, Близкия Изток и Австралия.

Биолозите предполагат, че огнището на болестта, предизвиквана от щама Tropical Race 4 (TR4), се намира в Индонезия, където болестта е била в “латентно” състояние за период от 30 години. Попадайки на добри условия за развитие, гъбичната инфекция поврежда проводящите тъкани на растението, вследствие на което то изсъхва и загива.

Първо болестта се пренася по плантациите в Тайван, след това в Китай, а в последствие обхваща и цяла Югоизточна Азия. Като се отчете броят и тенденцията на заразените плантации, щамът – според специалистите – неизбежно ще се прехвърли и в Южна Америка, където се отглеждат 82% от световния обем банани от най-разпространения сорт “кавендиш”.

Сортът е устойчив към другите щамове на панамската болест, но към TR4 се оказва много податлив. Специалистите съветват новият щам да бъде бързо изучен и да се създаде средство за борба с него, както и да се въведе карантина за много плантации.

Биолозите припомнят, че през 60-те години на ХХ век епидемия от панамската болест унищожава друг популярен сорт банани – “гро-мишел”.

Бананите се смятат за най-разпространения и полезен плод. Наскоро международен екип от учени откри, че в тях се съдържат вещества, които не само подобряват здравословното състояние на организма, но са и в състояние да се борят с грипни и други видове вируси.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...