10 март 2018 г.


Богинята на любовта, минойската Астарта, е ключът за разшифроване на загадката на Фестския диск*. Това твърди лингвистът, археолог и координатор на програмата Еразъм в Критския технологичен институт Гарет Оуънс.

В изявление пред информационна агенция ANA – MPA Оуенс казва, че данните, които е събрал по време на своето проучване, леко са променили гледната му точка спрямо казаното от него преди около година. Фокусът се отмества от “бременната майка”, както твърди по-рано ученият, към “бременната богиня”, която се олицетворява от Астарта – богинята на любовта.

“Без никакво съмнение, на фестския диск имаме религиозен текст. Това става ясно при сравняването с други религиозни думи и паметници, открити в свещените планини на остров Крит. Откриваме думи, които са абсолютно идентични. Предположението ми е, че върху диска от Фест имаме изписан химн, прославящ богинята Астарта – покровителка на любовта. Думите, които са гравирани върху него, са откривани и на други артефакти, поднасяни като дарове на богинята от минойците. И до днес хората правят пожертвувания пред боговете, в които вярват, когато са в беда и искат молитвите им да бъдат чути – било за да се справят с лични проблеми, или пък да се излекуват от коварна болест. Човек не се е променил чак толкова много”, цитира думите му гръцки информационен сайт.

Гарет Оуънс освен това предполага, че едната страна на Фестския диск е посветена на бременната богиня-майка, а другата е с изписан химн в прослава на минойската богиня Астарта.

Археологът подчертава, че за минойската култура Астарта е от много важно значение. Тя е богиня на любовта, войната и планините, а корените на култа й идват от Изтока. “От древна Месопотамия, в земите на днешна Турция, Астарта се прехвърля в Кипър и там се преражда като Венера”, добавя в заключение Оуънс.
"Предната" страна на диска от Фест
----------
* През 1908 година италианска археологическа експедиция открива при разкопки край град Фест на остров Крит артефакт с формата на диск. Той е един от трите, запазили се до наши дни писмени паметника, върху които е изписан текст с т.нар. Линеар А писменост. Датиран е от около XVII век пр.н.е. До този момент няма точна и общоприета от научния свят разшифровка на символите и текста от диска. Върху теракотената плочка с диаметър 16 сантиметра писмените знаци не са дълбани, а са гравирани с помощта на 45 различни щампи. Лингвистите са категорични само в заключението, че писмената му система е изолирана и няма аналог от древността. 

Съхранява се в Археологическия музей в Ираклио на остров Крит, където е и открит.
"Обратната" страна на диска

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...