3 декември 2021 г.

Попитайте някого за името на прочут майстор на цигулки и непременно ще чуете Страдивариус. По-знаещите биха споменали и Гуарнери. Тези две имена фигурират в маса художествени произведения – романи, музикални и филмови творби. Да не говорим за кръстословиците. И едва накрая някой ще се сети и за Амати. А истината е, че инструментите на фамилията Амати не отстъпват по нищо на Страдивари или Гуранери. Напротив. Има една тънкост, която не е толкова известна на широката публика.

Фамилията Амати от Кремона се слави като една от най-добрите в производството на музикални инструменти. Андреа Амати поставя началото на фамилния занаят някъде в средата на XVI век. После занаятът му е наследен от сина му Джероламо. Но с най-голяма слава се сдобива внукът му Николо Амати. Ражда се на 3 декември 1596 година в Кремона.


Николо (или по-правилно би било да се изписва Никола, тъй като на италиански името му е Nicola Amati) поема занаята, който започва още дядо му Андреа Амати и продължава баща му – Джероламо Амати. Става изкусен в изработването на най-различни музикални инструменти, но най-вече на цигулки. Неговите изделия се отличават с прекрасен звук, макар и в ограничена тоналност. Но пък звучат вълшебно.



Николо Амати довежда формата на цигулките до съвършенство, а от там и перфектното им темброво звучене. Виолончелата, които произвежда, също са ненадминати шедьоври. Фирмената цигулка Амати се разпознава по жълто-златистият лак, който използва фамилията, за своите творения. Понякога в лака са добавяни и червени пигменти, които придават на инструментите монументален вид.


Амати произвежда и инструменти с удължена форма, наричани Grand Amati, които се отличават с по-силното си звучене.


До наши дни са оцелели малко повече от 20 инструмента, излезли от работилницата на майстора от Кремона. Цената на цигулка Амати започва от 1 милион долара и може да достигне стотици милиони.


Но най-важното е, че Николо Амати е освен майстор и много добър учител. Смятаните за ненадминати майстори на цигулки Антонио Страдивари и основателят на друга известна династия майстори на струнни инструменти - Андреа Гуарнери, са ученици на Николо Амати. Именно на него дължат онова, което по-късно доразвиват в своите работилници.



За голямо съжаление на Николо, синът му Джероламо не успява да наследи уменията на майстор от баща си и семейната фабрика за музикални инструменти Амати е затворена през 1740 година.


Николо Амати, Антонио Страдивари и Андреа Гуарниери (не го бъркайте с внука му Джузепе, наричан дел Джезу, който е майсторът, изработил цигулката, известна като "Вдовицата на Паганини". Паганини всъщност е свирил и с цигулка на Амати.) – един чудесен пример за най-доброто постижение на учителя – да бъде надминат от учениците си.

Ето как звучи един от шедьоврите, създаден от Николо Амати:



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...