1 декември 2015 г.

Специалисти от института за маркетингови изследвания GfK са провели анкета, целяща да установи основните причини за стреса и безпокойството на хората в глобален мащаб. Изследването е проведено онлайн с участието на 27 000 души на възраст над 15 години от 22 страни в света. Участниците са от Аржентина, Австралия, Белгия, Бразилия, Канада, Китай, Чехия, Франция, Германия, Хонконг, Италия, Япония, Мексико, Холандия, Полша, Русия, Южна Корея, Испания, Швеция, Турция, Великобритания и САЩ.

Анкетираните са помолени да посочат с какво най-често са свързани притесненията им в ежедневието, добре ли спят, какъв е семейният им доход, за какво се упрекват най-често и доколко се страхуват от криминални посегателства. Изследователите се интересуват и от семейното им положение и здравословното състояние на респондентите.

Сред трите водещи причини за стрес неизменно присъстват проблемите с парите. Точно финансовите затруднения пречат на спокойния сън и са повод за тревожност при почти една трета от участниците в анкетата. За 29% от тях недостигът на пари е най-големият проблем в семействата им.

Второто място в рейтинга, само на 2% от водещата причина за стрес, се оказва гузната съвест. Тройката на лидерите се допълва от недостатъчния сън. Това е проблем, който безпокои 23% от анкетираните.

Хората след 40-тата година започват да се тревожат все повече и от проблеми, свързани със здравето, а след 50-тата годишнина – от необходимостта да полагат постоянни грижи за по-възрастните в семейството си. Анкетираните на възраст над 60 години отговарят, че покоят им е нарушаван от заплахата да станат жертва на криминални деяния, тероризъм или стихийни бедствия.

Сред петте най-важни причини за тревожност във Франция и Турция са грижите за децата, а в страните от Латинска Америка (Аржентина, Бразилия, Мексико) почти същата заплаха хората виждат в престъпността.

Най-устойчиви на стреса са жителите на Япония и Германия, отбелязват авторите на изследването.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...