18 декември 2015 г.

Работници по време на скулптирането на гигантска снежна статуя. Всяка година през декември в китайския град Харбин започва подготовката за фестивала на леда и снежните фигури. През целия месец се работи по създаването на цял един град от лед и сняг - същинско малко копие на леденото кралство на Снежната кралица. В него има всичко – от огромни, осветени в ярки светлини ледени замъци, през катедрали и храмове, дори и ледени градини с истински водопади.

Фестивалът на ледените фигури в Харбин е сред най-мащабните и най-старите от този вид празници в света. Официално се открива на 5 януари и продължава цял месец.

ледени фенери
Още преди векове, когато излизали в мразовитите зимни нощи за риба, местните рибари използвали фенери, направени от… лед. Когато се прибирали у дома, оставяли фенерите на брега и по време на зимните празници децата си играели с оставените да светят ледени фигури, пазещи в себе си живителната сила на огъня от поривите на ледения вятър.

С течение на времето детските игри се превръщат в шоу на ледените фенери, а от 1963 година – в станалия популярен в цял свят фестивал на ледените скулптури. Харбин се намира в северната част на Китай и климатът му е много повлиян от сибирския. Средните температури за зимните месеци са –16,8 °C, а на моменти термометрите измерват и температура от –35 °C.

Освен да се наслаждават на красивите ледени фигури, гостите на фестивала участват в много различни съревнования. За най-смелите се предлага и къпане в ледени води при температура на въздуха много под нулата.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...