27 декември 2015 г.

Унгарският художник Gergely Dudás – Dudolf, наистина е скрил една котка сред многото бухали (или сови) на картината си. Вие ще успеете ли да откриете къде е “скрита котката”?

Пъзелът беше публикуван в личната страница на Dudolf във Facebook малко след като друга негова “коледна главоблъсканица” - в която трябваше да бъде открита пандата, скрита сред тълпа от снежни човеци – стана хит в социалните мрежи.

Няколко десетки хиляди потребители вече са опитали късмета си в намирането на котката. За някои от тях обаче търсенето се оказва много сложно. В коментарите под оригиналния пост на автора един от потребителите си признава, че за откриването на пандата сред снежните човеци са му били нужни цели 5 минути, а с котката “от часове се мъча и не мга да я видя”.

Причината за трудното откриване на котката се крие в начина, по който мозъкът ни обработва визуалната информация. В картини като тази, той си създава схема от повтарящи се шарки, като автоматично се опитва да запълва празните пространства, които остават в периферното зрение. Това прави трудно да се забележат детайлите или разликите във визуалното поле, върху което се е фокусирал погледът. Забелязването на различията става само, ако директно видим отличителните елементи.

Няма да издаваме къде е скрита котката. Един малък жокер: точно до един бухал е и не носи цилиндър или папионка.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...