14 декември 2015 г.

Всички съвременни птици водят началото си от същества, които са живели преди 95 милиона години на малък фрагмент от сушата, откъснал се от суперконтинента Гондвана и в последствие превърнало се в днешната Южна Америка.  Нещо повече, предците на птиците са оцелели периода на бурно развитие на много видове, последвало бързото измиране на динозаврите преди 66 милиона години. Това са изводите, до които са достигнали американски генни инженери, автори на статия за произхода на птиците, публикувана в списание Science Advances.

Орнитолозите са анализирали произхода на три от съществуващите днес групи птици - Palaeognathae, в която влизат щраусите, киви и другите нелетящи птици, Galloanserae (патиците и кокошките са от тази група) и Neoaves – групата, в която са всички останали видове. Древните птици, чиито потомци не са оцелели до наши дни (археоптериксите и конфуциорнисите), не са анализирани от учените.

Генетичните данни, които те разглеждат, са получени по два гена, налични при всички 230 вида: мутациите в тези два гена са еквивалент на часовник, който точно показва кога са възникнали различните видове. Учените са взели под внимание и анатомичните данни на 130 измрели вида птици.

Изводите са ясни: последният общ предтеча на всички съвременни птици е живял в западната част на Гондвана. Към момента на отмирането на динозаврите, птиците вече са се разделили на трите основни групи. Вероятно, точно катаклизмите на вододела между кредата и палеогена са позволили на птиците да еволюират към съвременното разнообразие от видове (и да заемат освободените екологични ниши), както и да се разселят по целия свят.

Процесът на еволюцията и разселването им по планетата се е осъществявал под влиянието на тектоничните и климатични промени, смятат орнитолозите. До съвременните Австралия и Нова Зеландия птиците са се преселили през Антарктида, а до Евразия и Африка – през Северна Америка, използвайки спадовете в нивата на световния океан и появата на сухопътни “мостове”.

Изследването обрисува много убедителна картина на ранната еволюция на птиците, но поставя и нови въпроси. Преди всичко, не е ясно, защо по цял свят са изчезнали  енанциорнисовите птици, доминирали през кредата и заемали същата екологична ниша, която заемат съвременните птици.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...