28 декември 2021 г.


През 1895 година братята Люмиер, собственици на фабрика, получават патент за изобретението си, което те наричат “Синематограф” (кинематограф). През март същата година Огюст и Луи Люмиер демонстрират първия си филм със заглавие “Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време”. Лентата е с продължителност от едва 46 секунди.

На 28 декември същата година, в парижкото кафене “Гран кафе”, намиращо се на Булеварда на Капуцинките (а не на Капуцините, както много са запомнили неправилно), братята Люмиер организират първата публична комерсиална прожекция на късометражните си филми. През лятото на 1895 година са заснели няколко 17-метрови филма (т.е. с продължителност около минута) и търсят начин да популяризират изобретението си. Това е и основната цел на първата прожекция. В “Гран кафе” присъстват около 40 души, а приходите от първата комерсиална прожекция са 33 франка. Казано с други думи, на 28 декември 1895 година се ражда киното. 

Първата кино прожекция включва няколко къси филма, сред които обаче, противно на наложилата се градска легенда, не присъства легендарният “Пристигането на влака на гара Ла Сьота”. По време на първата платена кинопрожекция е показан друг от христоматийните примери, дело на братя Люмиер - “Полетият поливач”. Премиерата на “Пристигането на влака” е девет дни по-късно, на 6 януари 1896 година. 



Присъствали на тази прожекцията разказват, че по време на  “Пристигането на влака” публиката в залата скочила от местата си, защото се уплашила, че влакът от екрана ще влезе в помещението и ще ги смачка. Филмът става знаков за индустрията. Заснет е по-рано през 1895 година, а на 6 януари 1896 година е прожектиран в голяма зала пред многобройна публика. В каталога на търговската къща на братя Люмиер се води под каталожен номер 653.



Хората, които са в кадър, са приятели и познати на братя Люмиер, специално помолени да участват в заснемането на сцената. Поради тази причина грешно се приема, че това е първият в света “игрален филм”. Премиерата на “Полетият поливач” обаче е 9 дни по-рано и това го прави първият филм, в който е представена измислена филмирана история – т.е. първият игрален филм. Освен това е и първата кинокомедия.




“Пристигането на влака” се превръща в класика за киното. За пръв път показва убедително движението в перспектива на плосък екран – влакът се задава отдалеч, преминава от дясно наляво през екрана и се скрива зад левия край на прожекционното платно, създавайки илюзията за пространственост. Освен това във филма има кадри, които показват трите основни плана в киното – близък, среден и общ план.

Кинематографът на братя Люмиер поставя началото на една огромна индустрия. Манията по движещите се картинки и историите, които се разказват чрез тях, много бързо превзема световните столици. В София първата кино прожекция се провежда на 21 март 1897 година – по-малко от година и половина след раждането на киното. А 120 години по-късно киното е изкуство и индустрия, без която съвременната култура едва ли би могла да се развива.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...