31 януари 2019 г.

За зрението ни те си остават невидими, но в модерния свят всичко около нас е един огромен лабиринт от радио вълни, генериран от устройствата за безжични комуникации. В буквалния смисъл на думата се къпем в невидимите сигнали, които ни дават възможността да общуваме мобилно.

Снимките, които ще видите, са дело на Луис Ернан - учен, кандидат за докторска научна степен и са осъществени с помощта на Architecture and Digital Design Group към университета в Нюкасъл. Изображенията правят достъпна за ограничените ни сетива красотата на дигиталния свят, в който живеем.


Създадени са с помощта на т.нар. Kirlian Device – изобретение на Луис Ернан, като част от проекта му Digitally Ethereal. Най-просто казано, това устройство, което може да определя силата на Wi-Fi сигналите, а с помощта на панел от цветни светодиоди ги визуализира. Най-слабите сигнали са в синьо, най-силните са в червено. Авторът на изображенията е снимал с голяма експозиция себе си, докато се движи с устройството. Ернан е успял да заснеме контурите на иначе невидимите локални безжични мрежи. Снимките показват много отчетливо флуктуациите в силата на сигнала в пространството.




Устройството е наречено така, по подобие на фотографията на Kirilian – метод за заснемане на електрически разряди около обекти. Снимани по този начин обектите изглеждат като обвити в призрачна аура. Мнозина шарлатани се опитват да убедят лековерните, че методът всъщност показва присъствието на “духовните измерения”. Това обаче е пълна измислица. Разрядите се дължат на пренасянето на високочестотни високоволтови заряди през метални плаки, които под въздействието на електромагнитните полета създават йони в заобикалящия ги въздух.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...