5 ноември 2015 г.

Зоопаркът в Честър, Великобритания показа за пръв път на широката публика роденото наскоро малко на капибара. Мъникът е само на две седмици, но вече може сам да ходи и да плава.
“Все още едва се подава над тревата, докато следва майка си по време на първите си разходки. Тежи само стотина грама, но след време ще се превърне в огромен гризач”, казва гледачът на капибарите в зоопарка Ник Дейвис.

Капибара, или водните свинчета, са най-едрите гризачи в света. На дължина може да достигат до метър и половина, а на тегло и до 60 килограма. Тези бозайници са полу-амфибии и са родом от Южна Америка, където живеят на малки групи близо до водоеми, като предпочитат блатистите местности.

За момента капибарите не се водят като застрашен вид, но бракониерите често ги преследват заради месото им, което на вкус е близо до свинското. Освен това кожата им се използва за изработка на най-различни изделия.
“Надяваме се, че нашият миниатюрен засега обитател на зоопарка ще привлече вниманието на обществеността към проблемите на вида си”, добавя още Ник Дейвис.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...