10 ноември 2015 г.

Денис Минти от Нюфаундленд (Канада), 68-годишен фотограф, специализирал се в снимане на дивата природа, е автор на снимката, на която добре се вижда контрастът във външния вид на възрастните кралски пингвини и техните малки. Снимката е направена в залива Свети Андрей по време на експедиция до субантарктическия остров Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови в Южния Атлантик.

Кралският пингвин е вторият по големина (след императорския) вид сред пингвините и е сред най-ярко оцветените. Осанката, в съчетание с бялото, черното и жълтото оперение напълно оправдават “титлата” на тези птици. Но в периода на израстване младите птици на кралския пингвин не изглеждат толкова горделиви – те са леко трътлести, покрити с гъст кафяв пух.

Колонията кралски пингвини на остров Южна Джорджия се смята за най-голямата. За да се топлят, младите пингвинчета се събират на многохилядни групи и търпеливо чакат родителите си, които им носят риба за да ги нахранят. Те все още не могат сами да ловуват – перата им не са готови за плаването в ледените води.

Сред групата от хиляди млади пингвини от време на време се появява някой възрастен, който изкряква нещо, и от тълпата към него се насочва един мъник, който писука в отговор на родителското повикване.

Интересното е, че родители и деца се намират сред хилядите в тълпата само чрез гласовата комуникация. След 12 месеца вечно гладните малки пингвини може и да надминат по тегло родителите си. Възрастните пингвини обаче никога не хранят чужди малки. Затова и пингвинче, чиито родители са загинали, обикновено не може да оцелее.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...