1 ноември 2015 г.

На снимката се виждат група туристи, които се любуват на пейзажите в националния резерват Хуанлун в провинция Съчуан, в югозападната част на Китай. Тази област предлага на взора красиви варовикови формирования, заснежени планински върхове, разнообразни екосистеми, водопади и термални източници. Освен това, Хуанлун е последният дом за много видове пред изчезване, в това число и гигантската панда и роксолановия ринопитек (бозайник от семейство коткоподбни маймуни).

През 1992 година резерватът Хуанлун е вписан в Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. Заема площ от 1830 км², а терените в него са на надморска височина между 1700 и 5588 метра.

Основната забележителност е пейзажът на долината Хуанлун, която се простира по дължина на 3,6 километра. От това място се виждат множество заснежени върхове и още повече водоеми. Заради голямото съдържание на калцит, който кристализира във водите, бреговете на местните езера приличат на люспите на жълт дракон. От тук идва и названието на долината – на китайски Хуанлун означава “долината на жълтия дракон”.

Националният парк се намира под защитата на държавата. За да се запази уникалният му ландшафт, в Хуанлун са изградени множество мостове, беседки и площадки за наблюдения, които свързват туристическите маршрути и предпазват природата от човешка намеса. Посетителите на парка, тръгнали нагоре към заснежените върхове на Хуанлун, често споделят, че красотата, която се разкрива пред погледа им в буквалния смисъл на думата спира дъха.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...