19 ноември 2015 г.

Видеото ще ви демонстрира как малките насекоми успяват да си създадат сами “оборудване за гмуркане”. Клипът е дело на ентусиастите от Deep Look в YouTube. Техниките, които дишащите въздух насекоми използват за да ловуват и живеят под вода, са заснети в супер качеството, което предлага 4К видеото.

Буболечките, като водните скорпиони, дългопръстите водни бръмбъри и хищните гмуркащи  бръмбари, използват молекулярните свойства на водата, за да си създадат миниатюрни “водолазни костюми” и “кислородни бутилки”. Силите на привличане между водните молекули на практика молекулите на водата да “залепват” една за друга. Повърхностното напрежение, което се получава вследствие на това свойство, позволява да се образуват въздушни балони. Насекомите са достатъчно малки, за да се възползват от тази особеност, като улавят въздушните мехури под външните си криле или с микроскопичната четина по телата си.

Водните паяци пък използват същия трик, като ползват паяжината си, за да си създадат свой миниатюрен “водолазен звънец”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...