13 ноември 2021 г.

На 13 ноември 1933 година (според други източници ден по-рано – на 12 ноември), някой си Хю Грей прави първата снима на чудовище, което уж обитава водите на шотландското езеро Лох Нес. Световната известност на този „феномен“ идва, когато публикация на британския таблоид „Дейли Скеч“ разказва за направената снимка.

Под натиска на обществеността още на следващата година парламентът на Шотландия е принуден да разгледа въпроса за съществуването на Неси – така наричат чудовището в пресата. Депутатите разглеждат възможността да се отделят средства за изучаване на езерото Лох Нес и обитателите му. Но яростните словесни сблъсъци в залата така и не довеждат до никакво конкретно решение.

Изследователите и до днес не са открили потвърждение на това, че в Лох Нес наистина живее някакво „чудовище“.

Древните келти наричали чудовището, което уж живее в шотландското езеро, с името Нисаг. Днес името се е трансформирало в „по-ласкавото“ Неси. Името всъщност е съкращение от названието на езерото Лох Нес. Твърди се, че чудовището е забелязано още преди 400 години.

Първото писмено упоменаване за загадъчното животно, обитаващо водите на Лох Нес обаче е още по-старо и датира от VI век. В животоописанието на свети Колумб се говори за негова среща с „воден звяр“.



Случката описва, как Колумб веднъж присъствал на погребение на местен жител, който бил убит от някакво езерно чудовище. Един от учениците на светията лекомислено се хвърлил във водите на езерото и с плуване прекосил водоема, за да докара лодка за учителя си. Когато двамата поели от брега с лодката, от водите излязъл Нисаг, който светията прогонил с молитва.


Едни от изследователите на феномена твърдят, че Неси всъщност е гигантска есетрова риба. Други пък настояват, че чудовището е плезиозавър. Учените обаче смятат и двете версии за несъстоятелни. Техните аргументи са, че есетровите риби не израстват до такива гигантски размери, а ако се касае за доисторическа рептилия, то тя би умряла от глад в шотландското езеро. В Лох Нес биомасата се оценява на около 20 тона, което е крайно недостатъчно за поне 15-метров гигант, който би тежал над 25 тона. Езерото Лох Нес, както всъщност и почти цялата територия на днешна Шотландия, е била покрита с дебел слой лед по време на последната ледникова епоха, която започва преди около 110 000 години и приключва около 9700-9600 година пр. н.е.

На науката не са й известни големи животни, които притежават способността да оцелеят в такива условия. Но някои експерти предполагат, че езерото има система от подземни тунели, свързващи го с морето, което пък дава възможност на „чудовището“ да се храни в морските води. През 2005 година британският палеонтолог Нейл Кларк съпоставя снимки на предполагаемото чудовище с графика на преминаващите през областта пътуващи циркове. Така той стига до извода, че местните жители са ставали свидетели не на праисторически динозаври, а на къпещи се слонове.



Разбира се, че плаващ слон може да се вземе отдалеч за чудовище. На повърхността се вижда само хоботът, част от темето и гърба на животното. А това много точно съвпада с описанията на всички, които са „виждали“ Неси.


През 1993 година англичаните планират да открият и убият чудовището от Лох Нес, а препарираното му тяло да бъде изложено в музей. Но Неси се е превърнало в част от шотландската национална идентичност и подобна идея изобщо не допада на местните. Затова шотландците настояват да бъде приет закон, който да защитава Неси. И този път обаче не се стига до политическо решение по въпроса.

Изследователите са категорични в едно – в езерото Лох Нес се наблюдава т.нар. ефект сейши. Това са невидими за окото подводни течения, които са предизвикани от промените в атмосферното налягане, вятъра и сеизмични явления. Теченията повличат след себе си големи предмети. За наблюдателите може да се създаде илюзията, че предметите плават сами.

Миналата година, по време на провеждането на референдума за независимост на Шотландия, Неси се превърна в герой от анекдоти. Привържениците на единството на Великобритания се шегуваха, че чудовището предварително се е пренесло от езерото Лох Нес и се е заселило някъде в "европейската" част на Острова.



86 години след първата „снимка“ на чудовището от Лох Нес все още не е категорично ясно дали става въпрос за реално съществуващо животно или просто за поредния красив мит.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...