20 ноември 2021 г.

Преди 76 години на днешният 20 ноември започва по-големият и по-известният от двата Нюрнбергски процеса. На 20 ноември 1945 година в Международния военен трибунал в Нюрнберг (Германия) пред съда застават 24 най-известните лидери на Хитлерова Германия. Процесът продължава до 1 октомври 1946 година.

Сред висшите държавни и военни дейци на фашистка Германия, които се изправят пред съда са Херман Гьоринг, Рудолф Хес, Йоаким фон Рибентроп, Вилхелм Кайтел, Алфред Розенберг, Мартин Борман, Алберт Шпеер, Густав Круп фон Болен и други. Всичко получават обвинение за извършването на тежки военни престъпления и осъществяването на заговор срещу световния ред и човечеството – убийства на военнопленици и цивилно население, жестоко отношение към хора, грабежи на собственост, установяването на система за робски труд.

Разглеждан е и въпросът за признаването за престъпни организации структури във фашистка Германия – от ръководния състав на Национал-социалистическата партия, щурмовите отряди (СА) и охранителните отряди (СС), службата за безопасност (СД), държавната тайна полиция (гестапо), до министерския съвет и генералния щаб на Вермахта.

В хода на процеса са проведени 403 открити съдебни заседания, разгледани са многобройни доказателства и са изслушани показанията на хиляди свидетели. За координиране на дейностите по разследването и поддържането на обвиненията е съставен Комитет на главните обвинители, в който са представени СССР, САЩ, Великобритания и Франция.



Председател на съдебния състав е Джефри Лоурънс от Великобритания. Присъдите по процеса са произнесени на 30 септември и 1 октомври 1946 година. Всички подсъдими, без трима, са признати за виновни по повдигнатите им обвинения. Част от тях са осъдени на смърт чрез обесване, другата част получава доживотни присъди. Има и единични присъди от по 10 и 20 години затвор. Трибуналът признава за престъпни организации СС, гестапо, СД и ръководния състав на нацистката партия.

Контролният съвет отхвърля молбите за помилване и през нощта срещу 16 октомври 1946 година смъртните присъди са приведени в изпълнение.

Съдът срещу военнопрестъпниците от по-ниските нива продължава в Нюрнберг чак до 1950 година, но вече се води от американския военен трибунал.



В историята Нюрнбергския процес остава като първият международен съд, който признава агресията като най-тежкото престъпление. С присъдите му като криминални престъпници са осъдени висши държавни дейци, виновни за подготовката, разгръщането и воденето на агресивна война, довела до изтреблението на милиони невинни хора по цял свят.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...