25 октомври 2021 г.

Пабло Пикасо. Името му говори само за себе си, но все пак да уточним – испански художник, скулптор, график, керамист и дизайнер. Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиниано де ла Сантисима Тринидад Мартир Патрицио Руис и Пикасо, както е пълното му име, се ражда на 25 октомври 1881 година в Малага – шумно търговско пристанище в Испания.

Баща му преподава живопис. Пабло е първото от общо четирите деца в семейството. През 1895 година семейството се мести да живее в Барселона, където бащата започва работа като преподавател в художественото училище Ла Лонха. Пикасо започва да учи именно в това училище, а през 1897 година продължава образованието си в мадридската Академия по изящните изкуства. На 16 години се връща в Барселона и организира свое собствено студио. Пабло е изключително самоуверен юноша и изобщо не се съмнява, че му е писано да се сдобие със световна слава.

Както всички амбициозни художници от онова време, Пикасо мечтае да попадне в Париж. Мечтата му се осъществява през 1900 година. През 1904 година окончателно се пренася във френската столица. Периодът между 1900 и 1904 година е наричан “синия период” в творчеството на Пикасо, защото повечето от творбите му от това време са рисувани в хладните сини тонове.

“Синият период” е заменен от краткотраен “розов”. Тогава художникът отдава предпочитанията си на по-топлата цветова гама. Следващият период от творчеството му е белязан от приятелството му с художника Жорж Брак. Резултатът от сътрудничеството между двамата творци е появата на ново течение в живописта – кубизмът. През 1917 година Пикасо посещава Рим, където е поканен да работи по декорите и костюмите за новаторския “сюреалистичен” балет “Парад”, поставян от руския балетен импресарио Сергей (Серж) Дягилев. Там Пабло се влюбва в Олга Хохлова, една от танцьорките от руската балетна трупа.



Двамата се женят през 1918 година и Олга Хохлова става първата съпруга на големия творец. Три години по-късно се ражда синът им Пауло, но бракът им трудно може да се нарече щастлив. На практика всичко в това семейство приключва през януари 1927 година, когато Пикасо се увлича по 17-годишната Мари-Терез Валтер. Самият Пикасо по това време е вече на 45 години. През 1935 година Мари-Терез ражда извънбрачна дъщеря на Пикасо, която наричат Мая. Бракът на Пабло Пикасо и Олга Хохлова е сключен по испанските законови норми и поради това не може да бъде разтрогнат. Формално двамата остават съпружеска двойка чак до смъртта на Олга през 1955 година.

Връзката на Пикасо с Мари-Терез също не е от успешните. След нея художникът среща още много “музи” – Дора Маар и Франсуаза Жило (с нея Пикасо живее съвместно 10 години и имат две деца). После в живота му влиза Жаклин Рок, за която художникът се жени и тя става неговата втора съпруга. Освен първият му син, роден в законния брак с Олга Хохлова, Пикасо има още три извънбрачни деца – Мая, от връзката му с Мари-Терез, синът му Клод и дъщерята Паола са от връзката с Франсуаза Жило. От втория си брак няма деца, а втората му съпруга Жаклин Рок се самоубива след смъртта на Пикасо.

Дори след като навършва 80 години Пикасо продължава да работи с пълни сили. През последните години от живота си обаче рядко се появява сред широката публика и предпочита тихият и уединен живот в компанията на съпругата си Жаклин.



Пабло Пикасо почива на 8 април на 91 годишна възраст. Погребан е в старинния замък Вовенарг, където живее и работи между 1958 и 1961 година и който е негова собственост пак от това време.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...