9 октомври 2015 г.

Мъжете проявяват най-голяма ревност по отношение на сексуалните изневери на жените си, а дамите са зле настроени към т.нар. емоционална изневяра от страна на партньорите им. Това са установили екип психолози от Норвежкия университет по естествени и технически науки и колегите им от Тексаския университет в Остин, САЩ.

Учените провеждат изследване, посветено на темите на ревността, в което участват над 1000 доброволци. Всички са подбрани на случаен принцип и са разделени в четири групи, всяка от които получава различен вариант на анкетата от изследването.
В единия вариант са описани сценарии на изневери, а задачата на участващите в експеримента е да отбележат кое ги е разстроило най-много в подобни ситуации – физическата или “емоционалната” изневяра. В другият вариант са описани същите ситуации, но анкетираните трябва да определят до каква степен са се разстроили по 7-степенна скала.

Двата други варианта на анкетата са получени като производни на първите – в тях са променени въпросите, касаещи личния опит на участниците. Част от анкетираните трябва първо да съобщят на изследователите за своя личен опит от сблъсъка с изневяра, а след това да попълнят въпросника. Друга част първо попълват теста, а след това разказват на изпитващите личния си опит.

Съществени различия в отговорите на мъжете и жените са получени във всеки от случаите. Това донякъде изненадва психолозите, тъй като Норвегия се смята за страна, “победила неравенството между половете”. В обществото е прието, че мъжете наравно с жените са отговорни за отглеждането на децата в семейството, и са включени  много активно във възпитанието им.
Специалистите очакват, че в такава ситуация се подразбира, че “правото на изневяра”  е еднакво за представителите и на двата пола.

Но данните сочат друго. В Норвегия културното “благоразумие” не е успяло да надмогне еволюцията. От еволюционна гледна точка, мъжете, водещи “битки” за жени за да обезпечат продължаването на рода си, проявяват ревност спрямо конкурентите си като реакция, целяща да се намали риска от изневери. При това мъжът трябва да е сигурен, че влага сили и средства за отглеждането на свои, а не на чужди деца.
Позицията на жените се различава, тъй като те ценят повече друг ресурс – времето и вниманието, което мъжът отделя за тях и децата. Затова и проявяват силна ревност, ако този ресурс – под формата на отделено време и знаци на внимание – се пада на друга жена. Отговорите на участниците в експеримента напълно попадат в рамките на тези представи.

Според психолозите, мъжете, които проявяват безразличие към сексуалните изневери на партньорките си и жените, които не се тревожат от емоционалните връзки на мъжете си с други жени, като цяло са оставили по-малко наследници. Поради тази причина, различното отношение при мъжете и жените към изневярата, еволюционно се е закрепило и утвърдило.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...