26 декември 2018 г.

По-светлите части са позволени за докосване. Оцветените в черно зони са табу за пипане.
Финландски и британски социолози са провели анкета, чиято цел е да се изясни, кои части от тялото си мъжете и жените от европейските страни смятат за допустими за докосване от други хора. В изследването са отчетени, както докосванията от непознати, така и от любимите хора, приятелите и роднините.

Учените анкетират повече от 1300 участници от Италия, Франция, Великобритания, Финландия и Русия. Анкетираните са помолени да оцветят схематично представено тяло, като с различни цветове посочат зоните, към които допускат да бъдат докосвани от приятели, брачния партньор, роднини – братя, сестри, чичовци, лели и непознати от двата пола.

Резултатите от изследването се оказват доста предсказуеми. Колкото по-близки са отношенията с някого, толкова по-малко са забранените за този човек зони от тялото ни, до които може да се докосва. Между другото, жените разрешават да бъдат докосвани в ерогенните си зони само от интимните си партньори, докато мъжете са по-разкрепостени – много от тях не биха се смутили, ако непознати представителки на противоположния пол ги пипат на места “под кръста”.



Резултатите от “тактилния” тест на практика не се влияят по никакъв начин от това, къде по света живее участника в анкетата. Единствената “географска” особеност, забелязана от учените, е, че британците и руснаците по-малко от останалите националности обичат да бъдат докосвани.

“Тактилната карта на Европа” е публикувана в списание PNAS.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...