22 октомври 2015 г.

Мъжете много често твърдят, че харесват умните жени. Но според редица изследвания, това изобщо не е така.

Перспективата за среща с умна жена, мъжете оценяват като заплаха. Това е установено от няколко изследвания, насочени към изучаване на това, какви черти мъжете смятат за нежелани у жените. Разработката е на учени от Университета на щата Ню Йорк в Бъфало, Калифорнийския лютерански и Тексаския университети в САЩ.

Учените са установили, че женските черти, които привличат мъжете, могат пряко да определят доколко реални са перспективите на романтичните връзки. В изследването участват 105 мъже. Първата им задача е да си представят, че жена се представя по-добре или по-зле от тях в курсове по математика или английски език. След това трябва да си представят, че точно с тази жена те трябва да започнат романтична връзка. Мъжете в по-голямата си част заявяват, че биха предпочели ситуацията, в която жената във връзката е по-умната и по-успялата.

Следващата задача пред участниците е да си представят, че тази жена – било то по-умна или не – е реална и трябва да я поканят на среща. Представителите на силния пол изведнъж се оказва, че може и да предпочитат по-умните жени, но се плашат от по-успелите. В тази ситуация мъжете оценяват превъзхождащите ги по интелект дами, като по-малко привлекателни и не изгарят от желание да ги поканят на среща или да започнат връзка.

От това изследователите правят извода, че привлекателността на жените в мъжките очи намалява, в случай, че от това страда усещането за мъжественост у представителите на силния пол.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...