6 октомври 2015 г.

Международен екип от астрономи, работещи с телескопа на NASA/ESA “Хъбъл” е открил призрачен пръстен от тъмна материя, формирал се преди много време вследствие на колосалното сблъскване на два галактически клъстъра. Това е първият случай, в който присъствието на тъмна материя се регистрира по различията в разпределението на нормалната материя.

Снимката е на галактичния клъстър Cl 0024+17 (ZwCl 0024+1652) и е направена с помощта на Advanced Camera for Surveys на телескопа “Хъбъл”. На изображението се вижда изкривяването на светлината от разположените по-далеч галактики, което е следствие от мощното гравитационно поле на галактичния клъстър.

Измерването на изкривяването на светлината и използването на компютърно моделиране, дава на учените представата за пръстена от тъмна материя. Една от галактиките от фона на изображението се намира на два пъти по-голяма дистанция от нас, отколкото е жълтият клъстър (на преден план), но изображението й е неколкократно мултиплицирано от гравитационната лупа на клъстъра. По дъгата на пръстена около ярко жълтите галактики от клъстъра може да се видят пет от “призрачните” образи на сияещата в синьо далечна галактика.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...