22 октомври 2021 г.


На 22 октомври 1906 година е положен основният камък на сградата на Варненския аквариум. Намира се в Морската градина, край Военно-морския музей и в близост до Фестивалния и конгресен център. Аквариумът е и база на Института по рибни ресурси. 


Аквариумът във Варна е създаден по идея на Цар Фердинанд. В двореца Евксиноград на 6 януари 1906 г. царят разпорежда на д-р Парашкев Стоянов да организира морска станция, като обещава пълната си подкрепа. Още същата вечер монархът пише писмо до директора на неаполската зоологическа градина проф. Дорн, за да му иска съвети и съдействие за създаването на варненската станция. 

На 25 януари 1906 г. Варненският общински съвет с протоколно решение №61 отпуска сума и назначава комисия, която да обходи и избере място за станцията. На 22 октомври същата година е положен основният камък на сградата. 

На тържеството присъства цялото Царско семейство, министрите на просветата - Иван Шишманов, и на вътрешните работи - Димитър Петков, проф. д-р Г. Бончев, декан на Физико-математическия факултет, проф. Г. Шишков, проф. С. Юринич, консулското тяло във Варна, общинския съвет на града и множество поканени граждани. 

През 1911 г. сградата е построена, но започването на Балканската война през 1912 г. не дава възможност за завършване на обзавеждането й. За по-лесно довършване на Аквариума, както и за използването му за научни цели, Цар Фердинанд през 1913 г. по препоръките на професорите - зоолози д-р Шишков и д-р Моров, предава сградата на Софийския университет.






-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...