10 септември 2016 г.

На снимката е художникът Барнаби Барфорд със своята творба “Вавилонска кула”, изложена в лондонската галерия V&A.  Огромната скулптура от порцелан е с височина от шест метра и е от 3000 детайла, всеки от които е точно, умалено копие на някой от безбройните лондонски магазини и бутици.

“Всички сме купувачи, нали? – отбелязва с ирония Барфорд. — Мисля, че сме престанали да сме граждани и сме просто потребители. Приемете работата ми като изследване, що за магазини има в Лондон.”

Художникът е пребродил с велосипеда си всеки квартал в мегаполиса, за да фотографира витрини на магазини, а след това да превърне кадрите в макети. В долната част на порцелановата скулптура са наредени предимно копият на изоставени вече магазини, квартални магазинчета за продажба на пилешко месо, магазини за преоценени и секъндхенд стоки, вестникарски будки. На върха са фасадите на супер луксозните бутици, галерии и аукционни къщи.

Желаещите могат да си купят който и да е от детайлите на “Вавилонската кула”. Цената зависи от разположението му – колкото по-високо се намира копието на магазина, толкова по-висока цена ще заплати потенциалният купувач. Цените започват от 95 лири и достигат до 6000 лири. По този начин, според замисъла на автора, пред купувачите възниква въпроса, с който всеки от нас ежедневно се сблъсква в ролята си на потребител – Тази покупка необходимост ли е, или прищявка?

“Целта на творбата ми е да накара зрителя да мисли критично и да го подтикне към това, да се противопостави на цялата тази йерархия на потреблението”, подчертава  Барфорд.

На сайта “Вавилонска кула” може да се запознаете по-отблизо с детайлите на скулптурата. Но вече ще трябва да ограничите избора си, ако си харесате някой от макетите – около 700 от магазините-детайли на “кулата” вече са продадени. Демонтажът на цялото произведение ще бъде на 1 ноември и тогава закупилите си части от “Вавилонската кула” ще получат своите “парчета от пъзела”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...