26 февруари 2018 г.


Ако сте на 25, тренирате усилено и постоянно се налага да сте на диета, но килограмите ви така и не намаляват, несъмнено имате повод да се ядосвате. Поколението на вашите родители обаче е сваляло далеч по-лесно излишното тегло.

През 70-те и 80-те години на ХХ век хората са полагали много по-малко усилия, за да поддържат добра физическа форма. Това е изводът, до който достигат изследователи от факултета по здраве в Университета в Йорк, Канада.

Учените са анализирали данните за диетите и физическата активност при 36 000 възрастни американци през периода 1971 – 2008 година и 14 000 други възрастни за периода 1988 – 2006 година. Информацията е събрана в рамките на Национално изследване на здравното състояние и храненето на населението.

Оказва се, че за да поддържат теглото си, младежите през 2008 година трябва да консумират с 10% по-малко храна, отколкото през 1971 година; през 2006 година – пак със същата цел – трябва да се полагат 5% повече физически натоварвания, сравнено с 1988 година. Ръководителят на изследването Рут Браун подчертава, че тези промени отчасти се обясняват с нарастване броя на хората, които страдат от затлъстяване.

Освен това учените отбелязват, че макар много изследвания да доказват, че понижаване на консумираната храна и увеличаване на физическото натоварване води до понижаване на теглото, в дългосрочна перспектива тези мерки се оказват ниско ефективни. Изследователите обясняват това с факта, че в съвременните условия поддържането на теглото в нормални граници е по-сложно откогато и да било преди.

Много са факторите, които оказват влияние на този показател, подчертават специалистите. Сред тях са генетичната обремененост, бактериалната среда в стомаха, стресът, използваните лекарства, замърсяването на околната среда и дори нивото на осветеност в стаята по време на сън.

В същото време, според американски учени, ако значителна част от населението по една или друга причина започне да сваля излишните килограми и по-активно да се занимава със спорт, това като цяло води до съществено подобряване на здравословното състояние на цялата нация.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...