8 септември 2021 г.

На 8 септември 1944 година Германия за пръв път използва балистична ракета със среден обсег (БРСО),  с която обстрелва столицата на Великобритания. До края на Втората световна война са изстреляни общо 2 000 ракети от модификацията "Фау-2", насочени предимно към Лондон.

Обстрелът с тях взема 2 700 жертви. От този момент насетне в почти всички по-мащабни военни конфликти се използват ракети от този тип. Последните съобщения за употребата на БРСО "Точка-У" се появиха през лятото на 2014 година, когато се твърдеше, че украинската армия ги използва в боевете срещу проруските сили в Източна Украйна.

Бившият Съветски съюз се сдобива с подобно оръжие през 1948 година. На практика съветската Р-1 е почти пълно копие на немския оригинал. Разликата е само една. "Фау-2" използва за гориво етанол - в Германия по това време има огромен недостиг на петролни продукти. Руснаците преправят Р-1 да използва керосин, защото в СССР пък имат проблеми с използването на спирта не по предназначение.
От тази ракета се ражда моделът Р-17, която влиза на въоръжение през 1962 година. В СССР и в редица страни от Варшавския договор подобни ракети с ядрени бойни глави са на въоръжение до самото разпадане на социалистическия блок. Иначе Р-17 с конвенционална бойна глава се продава на всички страни със "социалистическа ориентация". Една такава ракета е използвана от Египет във войната срещу Израел през 1973 година.

Но истинската слава на руските балистични ракети идва след войната между Иран и Ирак през 1980-88 година. Р-17 използват и двете страни. Ирак изстрелва срещу Иран около 600  Р-17, а в отговор получава около 200 ракети. Именно по това време Р-17 става известна в цял свят като "Скъд" - такава е класификацията й по стандартите на САЩ и НАТО.



По време на Войната в Залива (1991 година) иракчаните отново използват Р-17 срещу американските войски, срещу Израел и Саудитска Арабия.

Руснаците пък ползват такива ракети във войната в Афганистан. Изстрелват приблизително 2000 ракети. По-късно и в Чеченската война също са ползвани балистични ракети "Скъд".

Всички ракети от този тип - балистични със среден обсег - имат нещо общо. Всички се оказват не особено ефективни. До голяма степен неефективността им се дължи на факта, че траекторията им не може да се променя по време на полет - движат се по законите на балистиката (от където идва и наименованието им). Стана вече дума, за това, че 2 000 ракети "Фау-2" вземат 2 700 жертви по време на Втората световна война. По време на обстрелването на Израел от Ирак през 1991 година, 40-те изстреляни БРСО убиват... 4 души.
През април 1991 година три съветски "Скъд" падат на пазара в Асадабад и убиват 300 човека. Но на руснаците така или иначе им се налага да напуснат Афганистан безславно...

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...