9 септември 2021 г.

През 1776 година на световната карта се появява нова държава. След дългите години на тлеещ на политическо ниво конфликт, към пролетта на 1776 година напрежението между Англия и колониите й в Северна Америка взема открит характер. Презокеанските колонии открито се обявяват за независимост от метрополията. В тази връзка е създадена комисия, която да подготви Декларация, с която независимостта да бъде публично оповестена.

На 4 юли Континенталния конгрес одобрява текста на Декларацията за независимостта, а до 2 август под нея поставят подписите си представители от всички щати, формирали новата държава. На 9 септември 1776 година с акт на Континенталния конгрес държавата официално приема името “Съединени Американски Щати”, с което се заменя по-старото “Обединени колонии”, гласувано от Конгреса на 7 юни 1775 година

С Декларацията се провъзгласява независимостта от Англия на 13-те нови суверенни държави по Атлантическото крайбрежия на Северна Америка. Първоначално това са самостоятелни, а не обединени във федеративен съюз щати – Ню Хемпшър, Масачузетс, Род Айлънд, Кънектикът, Делауеър, Мериленд, Вирджиния, Северна Каролина, Южна Каролина, Джорджия, Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания.

Пак в Декларацията за независимостта за пръв път е използвано названието “Съединени Щати”. Смята се, че то е предложено от Томас Пейн – политически и обществен деятел. Именно тази, по-кратка форма – “щати” – се използва в протоколите на Конгреса. Абревиатурата “U.S.” се среща сред книжата на Джордж Вашингтон от 1791 година, а през 1795 за пръв път се появява и “U.S.A.”. Но в продължение на две години след провъзгласяването на независимостта все още се използва и названието “Съединени Щати на Северна Америка”, докато през 1778 година пак с решение на Конгреса отпада думата “Северна”.



Континенталният конгрес през 1777 година във Филаделфия утвърждава с резолюция вида на националния флаг. На него са изобразени 13 редуващи се червени и бели полоси, а в правоъгълник на син фон са изобразени 13 звезди – по броя на колониите, положили началото на държавата. По-късно е решено броят на полосите да бъде оставен за постоянно такъв, какъвто е, а за всеки нов щат да се добавя нова звезда.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...