18 септември 2015 г.

Много често вземаме решения, които са лишени от рационалност. Обаче, вече не се налага да се тревожите, че това се случва – учени са открили логично оправдание за такъв тип поведение. Американски специалисти са достигнали до извода, че странните решения и съждения може да се обяснят с помощта на квантовата физика.

Парадоксалното мислене и дори противоречията в резултатите на психологичните изследвания може да се обяснят, като се използват аксиомите и уравненията на квантовата физика, които са приложими и за описване на човешкото поведение. Изводът е на изследователи от Университета на щата Охайо и Индианския университет в САЩ.

Изследванията са проведени под ръководството на специалистката по психофизиология Чжън Ван. Данните показват, че “квантовото” мислене позволява на хората да вземат решения в условията на неопределеност и да посрещат сложните въпроси и ситуации, въпреки ограничените ресурси на психиката.

В психологията тенденцията да се използват постулатите на квантовата физика за описание на човешкото мислене възниква в отговор на натрупването на голям обем от данни, които не се вместват в класическите представи и обикновено получават етикета “ирационални”. Квантовата физика, която изначално има предназначението да описва поведението на микрочастиците и борави с двусмислеността във физическия свят, се оказва подходяща и за описване на някои аспекти от човешкото поведение и мислене, твърдят учените.

Например, в средите на психолозите дълго време се смята, че поредността на въпросите, задавани на участници в анкети, създава различни ефекти, които повлияват отговорите на респондентите. Затова специалистите периодично променят реда на въпросите. Но в хода на едно от изследванията на Ван става ясно, че всички тези ефекти може да бъдат предварително очаквани, ако се прибегне до използване на постановките от квантовата физика.

По думите на Чжън Ван, сблъсквайки се с неопределена ситуация, хората изпитват противоречиви чувства и не могат веднага да достигнат до готово решение. В такъв момент в съзнанието на човек съществуват всички възможни изходи от ситуацията, но когато решението е взето, т.е. един от вариантите бива избран, всички други вече са невъзможни. Същият принцип лежи в основата и на известния на всички експеримент с “котката на Шрьодингер”: докато кутията, в която е затворена хипотетичната котка, остава затворена, съществуват и двете вероятности – котката да е жива или умряла. Но ако  погледнем в кутията, ще научим какво е състоянието й и по този начин вече не съществуват двете възможности.

“Човек мисли по абсолютно същия начин, когато му зададат обикновен въпрос като “как е ситуацията?” или “какво ще обядваш?”. Отначало човек обмисля какво да отговори, а после дава само един от възможните варианти, които си е помислил, “унищожавайки” останалите възможности за отговор”, дава като пример Ван. Специалистката пояснява, че описването на човешкото поведение с използване на математически принципи се използва много често, както в психологията, така и в социологията. Но доскоро за такива описания са използвани принципите, залегнали в класическата нютонова физика, а сега на въоръжение е взет и арсеналът, с който разполага квантовата физика.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...