4 септември 2015 г.

Тази седмица в Ботаническата градина на Денвър, Колорадо, може да се види рядко и великолепно зрелище. За пръв път в експозицията на градината от 2007 година насам разцъфтява аморфофалус титанум (лат. Amorphophallus titanum) – огромното тропическо растение, славещо се с едни от най-големите цветове и с характерният си зловонен аромат, заради което го наричат и “трупно цвете”.

За да усетят острата и отблъскваща миризма на разцъфналия гигант в ботаническата градина се събират хиляди посетители. Цветът на растението остава отворен за едва около 48 часа.

Цветът на растението все пак е необикновено красив. В диаметър “цветчето” достига до 1,2 метра. За да разцъфти за пръв път растението трябва да е на възраст между 8 и 20 години. След това периодична през 7-10 години растението отново разтваря зловонния си цвят. Поради тези причини, през около 40-те си години живот аморфофалус титанум цъфти само няколко пъти.

Ароматът, който се разнася от цъфналият гигантски цвят, е сравним с разнасящата се воня от гниещо месо, развалени яйца и риба. Това е начинът, по който растението примамва към себе си насекомите, които го опрашват.

В средата на месец юли тази година друг екземпляр от екзотичното растение, намиращ се в Ботаническата градина в Кембридж, също разтвори цвета си и стана причина хиляди желаещи да го видят да образуват огромни опашки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...