2 септември 2021 г.

Старият континент празнува на 9 май два повода – като ден, ознаменуващ края на Втората световна война и като символ на обединена Европа. Но краят на най-кръвопролитната война в човешката история настъпва на 2 септември 1945 година.

В 09:08 часа по токийско време, на борда на американския линеен кораб “Мисури” Япония подписва Акт за безусловната си капитулация. В този момент реално приключва Втората световна война, продължила точно 6 години и 1 ден.

След бомбардировките с атомно оръжие над Хирошима на 6 август и Нагасаки три дни по-късно, на 10 август 1945 година Япония официално заявява готовността си да приеме условията за капитулация, наложени от конференцията в Потсдам. Единственото й условие е по отношение съхраняването на структурата на императорската власт в страната.

На следващият ден САЩ отхвърлят японската поправка, настоявайки за запазване на формулировките от Потсдамската конференция. В крайна сметка на 14 август Япония официално приема (с уговорката за личната неприкосновеност на императора) условията за капитулация и съобщава за това на съюзниците от антихитлеристката коалиция.




Американската окупация на Япония започва от 28 август. На 2 септември, с подписването на Акта за безусловна капитулация, се формализира краят на лудостта, диктувала живота на човешката цивилизация в световен мащаб в продължение на 2192 дни - от 1 септември 1939 година до 2 септември 1945 година.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...