17 септември 2015 г.

снимка: Ник Чалдъков
Ник Чалдъков успешно засне третата поредна фотоизложба от поредицата „Живот сред природата”, а именно „Портрет на Матерхорн 2015 г." Фотографиите можете да видите на “страниците” на списание ФАР.

В подножието на Матерхорн бях впечатлен! Усетих енергията на върха, доближавайки се до северната му стена, от където започват изкачванията си алпинистите. С приближаване до върха, величието му става все по-осезаемо, но се губи грандиозната визия. Това беше и основната причина да обикаляхме върха 12 дни.

Истински късмет е да видиш върха ясно, без облаци! От общо дванайсет дни имахме възможност да се качим до над 3000 м само през 4 дни поради лошото време. На тази височина се разкриват прекрасни гледки към Матерхорн – отражения в езерата покрай него, пустинни снимки от ледника или живописни пейзажи с овце и зелени поляни от по-ниските гледни точки.

Състоянията на върха са много и независимо, че 90% от изложбата ще се състои от снимки на самия връх, те всички ще бъдат различни и именно в това се състои фотографското предизвикателство и майсторство.

Възхитен съм от красотата, силата и разнообразната визия на този алпийски връх! Поклон пред Матерхорн и искрено му благодаря, че ни допусна да го заснемем и ни позволи ни да се върнем живи и здрави. Наши съседи по палатка в къмпинг "Матерхорн”, двама японци, загинаха при опит да изкачат върха, а много други напуснаха къмпинга заради лошото време.

Къмпингът се намира на 1600 м надморска височина в един от най-скъпите в света курорти – Цермат. Независимо от това условията в къмпинга са много аскетични и не отговарят на високия швейцарски стандарт. Имахме и други малки проблеми като скъсана палатка от силната UV радиация, проблеми с носенето на големия телеобектив и многото дъжд, който намокри оборудването ни, но за късмет без съществени проблеми.

Добрата ни физическа подготовка, финансовата подкрепа на спонсорите и приятелските разговори ни даваха сили да продължим да вървим с раниците по високите хълмове покрай върха и да снимаме тези невероятно красиви гледки!

Всички усилия си заслужаваха, защото сега, когато гледам 300 отлични кадъра от върха, се чудя как ще избера само 30 за предстоящата изложба - Април 2016, Галерия VINART, Варна.

"Силно съм вдъхновен от красотата на Алпите и продължавам с поредицата еко фотоизложби „Живот сред природата” с новия ми  проект за 2016 г. „Обиколката на Алпите”.  Желаещите да спонсорират могат да видят подробности за 60-дневното приключение по най-трудните алпийски пътеки с диво къмпингуване. Ново голямо предизвикателство за духа, физиката и фотографските ми умения."

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...