19 септември 2021 г.

Днес в света се провеждат много конкурси за красота, а поне десетина от тях претендират, че са със статут да представляват дамската (и мъжката) красота в световен мащаб.

Началото на всички такива конкурси е поставено на 19 септември 1888 година. На този ден в белгийския курортен град Спа се провежда финала на първия световен конкурс за красавици.

От 350-те кандидатки в началото на надпреварата, до финалът, който се провежда в частен пансион, са допуснати 21 дами. И изобщо не си мислете, че става дума за шоу спектаклите, които представляват днешните конкурси.

Строгото жури, съставено изключително от мъже, оценява дамите зад "затворени врати". Самият предварителен подбор на финалистките протича по снимки – всяка кандидатка изпраща своя фотография, по която журито преценява, дали да бъде допусната до финала на състезанието.

Още тогава събитието привлича вниманието на пресата. Един от репортерите на скандинавски вестник пише, че имената на финалистките се пазят в тайна до последния момент. Самите те са настанени в отделна къща, в която не са допускани външни лица. Дори на самата церемония претендентките за най-красива дама на света са извозвани в затъмнени карети.

Гостите на финалния тур са задължени да спазват строг дрес код – фракове за мъжете и рокли до земята за дамите.

В края на конкурса за победителка е обявена 18-годишната креолка от Гваделупа Марта Сукаре. Освен титлата “Кралица на красотата” младото момиче получава и награда от 5 000 франка.



Въпреки фурора на първия конкурс за красота, трябва да измине повече от половин век, за да може подобни надпревари да се превърнат в масово явление. През 1951 година в Лондон се провеждат конкурсите “Мис Вселна” и “Мис свят”. Именно на тези конкурси за пръв път претендентките започват да дефелират и в тур по бански констюми.

В момента четири са най-престижните конкурси за красота в световен мащаб: “Мис Свят”, “Мис Вселена”, “Мис Интернешънъл” и “Мис Земя”.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...