9 август 2017 г.

На снимката е запечатан момента, в който около двеста зебри пресичат река Мара. Впечатляващите близки планове са заснети от фотографа Менодж Шах, който предварително маскира снимачната си техника в плитките води на реката, а снима с помощта на дистанционно управление от разстояние около 50 метра.

Река Мара тече през територията на Кения и Танзания. Намира се на миграционните пътища на много от животните, обитаващи резервата Серенгети. Всяка година в периода между юли и октомври повече от два милиона екземпляра, представители на най-различни видове копитни животни пресичат опасния участък, следвайки миграционните си маршрути от Националния парк Серегенти в Танзания към северните зелени пасища на резервата Масай Мара в Кения. Тази миграция често бива наричана Голямото преселение и е едно от най-величествените зрелища в дивата природа.

Участъкът на река Мара е може би най-опасният по целия маршрут. Животните, устремили се към по-богатите на свежа трева северни територии, простиращи се на площ от повече от 1500 квадратни километра, нерядко стават жертва на това коварно място. Докато пресичат реката много животни изпадат в паника и онези, които не устоят на устремния бяг на събратята си, биват смачкани под копитата им. Други умират от изтощение или просто се давят във водите на река Мара.
Освен това на мястото се събират огромен брой крокодили, които дебнат зебрите и при всеки сгоден момент са готови да завлекат плячката си в дълбоките води.

Територията на резервата Масай Мара е известна с голямата си популация от лъвове, които заедно с останалите хищници – леопарди, гепарди и хиени – също нямат нищо против да се впуснат в лова на зебри. Всяка година около 1,5 милиона антилопи гну, орикс, импала и над 300 000 зебри, заедно с още хиляди слонове, биволи и други защитени животни мигрират по този маршрут в Кения, в търсене на повече храна и вода. Пътят, който животните изминават до кенийския резерват, е над 800 километра. По време на величествената миграция всяка година загиват от порядъка на 250 000 антилопи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...